Проявата на слабост пред храна, на която не може да се устои, независимо от неприятните последици, е като наркотична зависимост. Пристрастеността към храната някои автори наричат "заболяването на XXI век". Тази хранителна зависимост се среща обикновено в тинейджърска възраст, но не са пощадени жени и мъже в зряла възраст. Това състояние се проявява чрез необичаен прием на храни, които сами по себе си са вредни за индивида. Например, лице, което има диабет и знае, че може да се усложни от консумация на захар, но продължава да я яде в излишък. Индивидите, които могат да страдат от депресия или самота, намират удоволствие, когато погълнат големи количества храна, например, сол или шоколад. Механизмът е такъв, че бързото развеселяване отваря врата на болното усещане или вината, което води до повече депресия и порочният кръг се затваря.

Често в хладилника на зависимия човек задължително присъства един и същ вид храна - шоколад, шунка, салам. Състоянието е болестно, защото липсва воля да се спре консумацията на определен хранителен продукт. Оказва се, че в яденето на конкретната храна човек намира утеха и спокойствие, но след това бързо започва да се чувстват още по-зле, защото съзнава, че тя му вреди. Човекът с поднормено тегло може да страда от булимия. Въпреки, че яде без да може да спре, той толкова се страхува да стане с наднормено тегло, че си предизвиква повръщане, взема лаксативи или маниакално се упражнява, за да предотврати увеличаване на теглото.

Възможно е повишеният апетит към определена храна да се дължи на хормонални нарушения, както и на психични заболявания, стрес, наследственост или на лоши навици. Проучванията върху хора, които имат наднормено тегло или поднормено тегло, показват че развилата се зависимост към храни може да се сравни с наркоманията и алкохолизма.

Продължава с начини за справяне и тест за определяне на зависимост към храни>>>