Чудили ли сте се някога защо след натоварен ден изпитвате нужда да си пуснете успокояваща музика и да забравите за всичко и всички? Фактът си има своята солидна научна обосновка…

Много изследвания доказват, че музиката има лечебен ефект както върху тялото така и върху психиката. Затова и напоследък нашумява дисциплината музикална терапия, която не е толкова медицинска, но от услугите и ефектите й се възползват много болници и лечебни центрове. Музиката е доказала положителни резултати при болни от рак, при различни видове болка, депресия, при инвалиди и много др.

 

Мозъка
Музиката със силен ритъм може да стимулира мозъка да започне да резонира в синхрон с ритъма. Това доказано подобрява концентрацията и мисълта като избутва на заден план лошото настроение и забавените реакции.

 

Дишане и сърдечен ритъм
Заедно със стимулирането на мозъка, музиката въздейства и върху дишането и сърдечния ритъм. Бавният и релаксиращ ритъм забавя извършването на тези две функции и е особено полезна при опити за преодоляването на хроничен стрес.

 

Кръвно налягане
Доказано е също, че подходящата музика намалява кръвното налягане, което автоматично означава, че се намалява вероятността от сърдечни удари и други проблеми със сърцето. И още: засилва имунната система и стимулира мускулите да се движат.


Подходяща за деца
Музикалната терапия се прилага успешно като лечение при деца с нарушено зрение, движение, слух, мислене и изобщо всички възприятия. Отделен звук или мелодия могат да въздействат изключително силно върху детската психика.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosТерапията е приятна и без никакви проблеми може да се прилага и при бебета, които все още са в корема на майката.

Лечението се провежда от специалисти по музикална терапия, но това в никакъв случай не може да ни спре да си слушаме любимата музика за разпускане след работа или когато сме с приятели за повече настроение, нали?