Най-често меланомът (рак на кожата) се появява по частите на тялото, които са изложени на огряване, а такива са кожата на лицето, гърба, седалището, гънките между пръстите - това заявява доц. д-р Желязко Арабаджиев, началник отдел по медицинска онкология в УМБАЛ „Токуда“ .

"Меланом са раковите клетки, които са нормални и продуцират мелатонин – пигментът на кожата, които в един момент поради външни въздействия или генетични фактори, започват неконтролируемо да произвеждат този пигмент и да се развиват. Но има моменти, в които те променят характеристиките си - това е сигнален фактор хората да посетят кожен лекар", добави той в „Тази сутрин“.

Доц. Арабаджиев посъветва всички хора ежемесечно да проверяват тялото си за бенки, които променят характера си, размера и цвета си.

"Това показва, че се случва нещо в тези образования, които по принцип при повечето хора са доброкачествени и никога през живота им могат да не доведат до риск за развитието не меланом", каза той.

"Такова нещо като здравословен тен по отношение на меланома не съществува. Затова трябва много внимателно да се излагаме на естествените слънчеви лъчи, но и на изкуствените в солариумите", добави още доц. д-р Аранаджиев.

Той допълни, че рискът от развитие на меланом се увеличава със 75%, ако хората са имали соларно облъчване преди своята 30-а година.

"Това е много опасна алтернатива за получаване на тен и в никакъв случай не трябва да бъде препоръчван", каза той.

"Слънчевото изгаряне е изключително опасно, затова хората трябва да се пазят от него - тази червена кожа, която се получва. Трябва да използват слънцезащитни кремове и да наблюдават точно тези части на тялото, които са изложени на слънчево огряване", допълни експертът.

Снимка: iStock

"Най-доброто лечение е ранното откриване на болестта - 99% от пациентите, които имат диагностициран в първи или ранен втори стадий на меланом, имат шанс да бъдат излекувани", поясни той.

"Между 11 и 15 ч. е абсолютно забранено, най-добра е хората да са под една хубава сянка или под чадър на плажа, да носят широкополи шапки, слънцезащитни кремове с фактор поне 15 и нагоре, чието намазване по тялото трябва да се подновява през два часа", допълни специалистът.