С деца на басейн, на море, в парка или в планината,  трябва да се помисли за защита от силното слънце.  Прегряването е неблагополучие от дълъг престой на плажа.

Обикновено децата имат собствен усет. За игра те се ориентират към сенчестите места в двора и на улицата. Неслучайно е казано: "Учете се от децата”. Когато едно дете е уморено, то ляга, където свари и почива. Като родители не трябва да се налагаме, а

да се съобразяваме с желанията на децата,

особено когато играят и се забавляват. Има едно "но" - топлинен удар. При него детето е омърлушено, с главоболие, повишена температура, губи апетит, усеща гадене. Затова трябва

да се спазват няколко правила срещу прегряване:

- Децата да не бъдат на плажа, когато слънчевата активност е най- висока между 11 ч. и 16 ч. Освен преките слънчеви лъчи, върху тялото оказват влияние и отблясъците от водната повърхност и пясъка.

- Удобната лека шапка предпазва лицето, ушите и врата от слънчево изгаряне и от прегряване.

- По-малките деца да бъдат на плажа с тънка памучна блузка, въпреки прекрасните ефекти на слънчевата светлина. Добре е по-големите деца също да бъдат наметнати с лека ризка

- Носете винаги с вас бутилка с вода и подканяйте децата да пият често. Не допускайте да се обезводните вие и детето.

-  Предлагайте им свежи плодове и сокове, но не ледено студена вода и газирани напитки.

- Не прилагайте слънцезащитни кремове на бебета до 6 месечна възраст. За тях осигурете количка със сенник и предпочитайте разходка на сянка. 

- Изполрзвайте фотозащитни мазила за децата, като намазвате ръчичките, лицето, гръбчето, ако ще играят разсъблечени. Не пропускайте носа, ушите и горната част на стъпалата. Избирайте фотозащитата да бъде с широк спектър на действие срещу ултравиолетовите А  и В лъчи. Едни експерти препоръчват  фактор на слънцезащита (SPF) по-голям от 15, а  други повече от 30 SPF.

При прегряване детето трябва да почива в прохладна стая. Дайте му парацетамол, чайче, сокове, леко кремче или супичка. Обикновено състоянието се подобрява до сутринта.