Слънце, плаж, море - вече си е време. А и заслужаваме почивка, нали?
Едно от първите неща, за които трябва да помислите при подготовката на багажа, са слънцезащитните продукти. Ще ви помогнем с 5 съвета как да ги изберете правилно:

1. На опаковката трябва да е отбелязана абревиатурата SPF (Sun Protection Factor)

Системата за определяне степента на слънцезащитните фактори – SPF е въведена през далечната 1978 г. Номерът, който стои след това съкращение на етикета на слънцезащитните продукти, обозначава тяхната способност да блокират или филтрират вредните слънчеви лъчи. Тук е важно да отбележим, че слънцезащитните продукти се нанасят около 15 до 30 минути преди излагане на слънце, а не непосредствено преди това.

2. Качеството наистина определя цената

Продуктите за предпазване от слънчево изгаряне се предлагат под различни форми – мляко, лосион, олио, емулсия, пудра, крем за околоочна защита, спрей и т.н. За предпочитане е, когато избирате вашия, да се спрете на козметика от производител, доказал своите качества във времето. Имайте предвид, че в повечето случаи качеството наистина определя цената. Не пестете от това. Все пак става дума за кожата и здравето ви.

3. Водоустойчивост

На първо място се убедете, че продуктът, който държите в ръцете си, е водоустойчив. Потърсете дали е упоменато времето, което той издържа във вода или след изпотяване. Обикновено след намокряне е необходимо продуктът отново да бъде нанесен и да се изчака нужното време преди излагането на слънце.

4. Химическа и минерална бариера

Слънцезащитните продукти съдържат химически и минерални филтри за защита от вредните UV-A и UV-B лъчи. Между тях има съществена разлика: химическите филтри поглъщат UV-лъчението и след това освобождават енергията от него под формата на топлина, а минералните филтри отразяват или разпръскват UV-лъчението, като не му позволяват да проникне през кожата.

5. Състав, за който трябва да следите върху опаковката

Ето най-честите използвани вещества, които оказват благоприятно влияние върху кожата и които слънцезащитните продукти трябва да имат в състава си:
> Витамин Е

> Различни масла, които действа благотворно на кожата, предпазвайки я от изсушаване и стареене – кокос, ший, жожоба, евкалипт

> Слънчогледово олио, което съдържа ценните за кожата витамини А, D и Е

> Глицерин, който има успокояващо действие.

Чуйте съветите на дерматолога д-р Гергана Николова:

  • Д-р Паула Лозанова: Оставяме старостта да настъпва с красота и обгрижваме пациентите отвътре навън
  • Диана Дафова: Използвам само натурална козметика
  • Мария Бойчева от "40 седмици": За лятото залагам на продукти, които намаляват лъщенето и омазняването на кожата
  • Кои са храните, които пазят кожата ни от изгаряне
  • Пяна за лице със слуз и хайвер от охлюви - защо да заложите на такъв продукт
  • 3 приятни летни активности, които помагат в борбата с целулита
  • Не можете да преборите целулита? Испанска иновативна система може би е вашият отговор
  • Маги Сидерова: От 20-годишна не пека лицето си на слънце, тялото - може!
  • Как да се предпазим от слънчевата алергия - съвети от дерматолог
  • С грим на плажа? Защо не! Вижте как стъпка по стъпка