Знаете ли, че над 80% от жените имат целулит, както и че от него страдат не само по-пълните, но и слабите дами? Това не са само сухи факти, защото в разгара на лятото е трудно да видите на плажа жена без целулит, независимо дали тя е закръглена или фина, нали?

Представяме ви три активности, които всеки от нас обича да практикува през лятото – да се разхожда, да плува и да кара велосипед. Най-хубавото от всичко е, че те се борят с досадната „портокалова кожа“. Ето какво въздействие оказва всяко едно от тях на кожата.

Ходене

Снимка: istockphoto.com

Един от основните виновници за появата на целулит е заседналият начин на живот. Ето защо, ако искате да се отървете от най-големия враг на красивата кожа, трябва да започнете да се движите. Разбира се, това не означава да блъскате във фитнеса до припадък или да участвате в маратони. Всъщност активното ходене е по-ефективно за целулита, отколкото бягането например, защото когато бягаме влагаме много интензивни усилия за кратък период от време, докато ходенето ни позволява да разпределим силите си равномерно за по-дълъг период. Това е включов момент за подобряване на кръвообращението, което пък от своя страна играя важна роля за справянето с целулита.

Плуване

Снимка: istockphoto.com

Ако нямате възможност за по-дълги разходки, то най-подходящият спорт за справяне с „портокаловата кожа“ несъмнено е плуването. Освен че е полезен и за цялостния тонус на тялото, тайната се крие във водата, която оказва 60 пъти по-голямо съпротивление от това на въздуха. Налягането, докато се движим под водата, оказва благотворно въздействие върху кожата и действа като безплатен лимфодренаж – модерен метод за премахване на целулит и мастни натрупвания, който активира пасивната част на кръвообращението, като по този начин стимулира дренажа на натрупаните токсини.

Каране на колело

Снимка: istockphoto.com

Едно приятно лятно занимание, което може да бъде практикувано навсякъде, а най-приятно е това да се случва в близък парк или в планината. Карането на велосипед натоварва основно мускулите на краката и задните част, а всички знаем, че това са най-честите места, които се сдобиват с целулит. Както вече стана ясно – не е нужно натоварването да е интензивно, да изкачвате баири, да се потите и да карате с бясна скорост. С бавни, но равномерни и продължителни разходки с колело могат да се постигнат добри резултати. Карането на велосипед е особено подходящо за хора с наднормено тегло, за които интензивното ходене или бягане се явява изключително натоварващо.

Разбира се, само спортът не може да свърши цялата работа. Той трябва да бъде комбиниран с подходящо здравословно меню и грижа за кожата.