Целулитът е дистрофия на мастната тъкан при жените най-често по бедрата и седалищните части. На него се гледа като на козметичен дефект, който може да се премахне. Разбира се, за появата му има известна наследственост, но нездравословният начин на живот с обездвижване и хранене с много полуфабрикати и въглехидрати са основните предразполагащите фактори. 

Промените настъпват в най-дълбокия подкожно-мастен слой (хиподермата), чиято роля е да защитава от травми и да поддържа депо от мазнини като енергиен резерв. При затлъстяване се увеличава броят на мастните клетки и същевременно се уголемяват по размер. Впоследствие се обединяват в по-големи мастни капки. Колагеновите влакна значително се удебеляват, а кожата става по-плътна с подутини и хлътвания, наречена "портокалова кожа”.

Премахването на целулита изисква комплексен подход: диета, спорт и козметични процедури.

Един антицелулитен режим на хранене трябва да съдържа всекидневно пресни плодове и зеленчуци, и техните сокове. Пиене на зелен чай, заради съдържащите се в него антиоксиданти. Предпочитане на храни с минимално съдържание на консерванти и оцветители. Повече храни, богати на лецитин (яйца, соя) и ненаситени мастни киселини (зехтин, ленено олио, сурови ядки).

Спортуването не допуска образуване на "портокалова кожа" поради подобрената микроциркулация на кръвта в резултат на засилената работа на мускулите на бедрата и седалището. Особено полезни са водни спортове – плуване и  аквааеробика, защото освен чрез движението, вода оказва своеобразен масаж на кожата и подкожието.

Основните антицелулитни процедури са чрез ръчен масаж, съчетан с антицелулитен крем или апаратен вакуумен и вибриращ масаж. Има добър ефект от водните процедури, джакузи и горещи обвивания на основата на тъмни водорасли.

В домашни условия може да се приложат пилинг маски и масажи с морска сол, с утайка от кафе или сода бикарбонат. От масажа укрепва съединителната тъкан и се отстранява излишната вода от клетките и междуклетъчното пространство. Добър ефект има ароматична вана с есенция от лимон, кипарис и хвойна по 20 капки във водата. След вана се разтриват енергично зоните с целулит. Накрая се нанася антицелулитен крем или лосион с втриващи кръгови движения в посока отдолу нагоре, от колената към бедрата. Бъдете постоянни и резултатите няма да се забавят.