Целулитът е заболяване, познато като липодистрофия (Gynoid lipodystrophy). Засегната е съединителната тъкан и има връзка едновременно с лимфната и кръвоносната система. Причините за появата му са наследствената предразположеност, възрастта, нездравословното хранене, наднорменото тегло, честите колебания в теглото, заседналият начин на живот и вредните навици като алкохол и тютюнопушене.

Рискът от появата на целулит се увеличава с напредването на възрастта. Вероятността от появата му се засилва постепенно след 25-годишна възраст. Най-често се разделя на „мек“ и „твърд“ и „оточен“, но могат да се срещнат още склерозен, адипозен, локален, компактен, спортен, обяснява Станимир Михов, фитнес инстурктор.

Комплексно и ефекисано лечение на целулита 

Възможностите за лечение са свързани най-вече с редовна грижа за кожата, следване на стриктен хранителен режим за понижаване на излишни мазнини, масажи.

Днес ще ви разкажем за един иновативен и ефикасен начин за борба с целулита благодарение на апарат със сложното име LED T.H.E.S. Body system. Машината съчетава фотостимулация, термостимулация и електростимулация в едно, като дава възможност да се използват както готови програми, така и да се създадат персонализирани, според нуждите на конкретния клиент.

Времетраене

Отделете си поне час за тази процедура. Хубаво е да знаете, че не е болезнена, но има известен първоначален дискомфорт, тъй като се пускат токови интервали и на тях всеки реагира индивидуално. Разбира се, вашият масажист-терапевт може по всяко време да регулира честотата на тези импулси.

Как работи

Но да започнем отначало. При подготовката за процедурата с LED T.H.E.S. Body system на местата, които ще бъдат третиарни, с лек масаж се нанася продукт, който е специално разработен за целта. След което се слагат бланки с диоди и се пускат токови интервали, които съкращават мускулите.

"В една програма се сменят три различни честоти. Машината има способност да се направи индивидуална програма. Могат да се включват до пет различни интервала", обяснява масажист-терапевтът Александър Енев от Skeyndor Institute България. 

Програмите са насочени както към различните видове целулит, към мазнините, така и към мускулите, тоест работи и за стягане. При ползване на програмата за стягане на мускулите е възможно след процедурата да се наблюдава мускулна треска като след тренировка.

Най-често се третират крака, дупе, корем. Понякога и ръцете. Програмата, която тествахме, трае 40 минути и е с три различни честоти. С началния масаж всичко отнема около 60 минути.

При различните видове целулит се ползва различна програма. Ако имате подути вени или силно изразени капиляри, този метод не е за вас. Той не се препоръчва също за хора с метални протези, с песмейкъри, хора с тромбози, както и при бременни жени.

"Минимумът от процедури, за да има ефект програмата, са 12. Първите 6 - два пъти в седмицата. И вторите 6 по веднъж в седмицата. След това може поддържащо, но ефектът си остава", обясни масажистът, който подчерта, че правилата за антицелулитните процедури си важат и тук - правилно хранене, повече течност и повече движение.

  • Д-р Паула Лозанова: Оставяме старостта да настъпва с красота и обгрижваме пациентите отвътре навън
  • Диана Дафова: Използвам само натурална козметика
  • Мария Бойчева от "40 седмици": За лятото залагам на продукти, които намаляват лъщенето и омазняването на кожата
  • Кои са храните, които пазят кожата ни от изгаряне
  • Пяна за лице със слуз и хайвер от охлюви - защо да заложите на такъв продукт
  • 3 приятни летни активности, които помагат в борбата с целулита
  • Маги Сидерова: От 20-годишна не пека лицето си на слънце, тялото - може!
  • Как да се предпазим от слънчевата алергия - съвети от дерматолог
  • С грим на плажа? Защо не! Вижте как стъпка по стъпка
  • Юлияна Дончева: Използвам био продукти за лице и всяка седмица правя йонофореза