Д-р Паула Лозанова, като специалист по дерматология и венерология и лицево-челюстна хирургия, дава по-широк поглед за превенцията, грижата и ако се налага за прилагането на по-кардинални методи, за да имаме хубава кожа и добър вид. Интересите й в областта на естетичната медицина и хирургия, лазерната медицина и дерматохирургията, задълбочават познанията й и са изключително полезни за пациентите. Тя е международен трейнър на лазерни системи Fotona и на едни от най-големите световни брандове филъри за лице и тяло. Имала е специализации в чужбина – клиничен комплекс „Шарите” в Берлин и Royal College of Surgeons в Лондон, както и в Китай. Д-р Лозанова работи в  отделение по лицево-челюстна хирургия към УМБАЛ „Света Анна” в  София и не само. Интересите й основно обхващат както миниинвазивните процедури, така и хирургичните подходи за подобряване качеството на живот на различни групи пациенти. В клиничната си практика д-р Лозанова има пациенти не само с естетични желания, но и такива с лицеви травми, онкологични случаи, с вродени заболявания, както и с проблеми, породени от лицевия нерв и несиметричност на лицето. При тях се налага често комплексен подход на лечение и диспансеризация, както обяснява специалистката. 

Снимка: Личен архив

Д-р Лозанова има щастието да работи и в приятна семейна атмосфера - Paula Fines, фамилна клиника на родителите й. В нея баща й, брат й, съпругът й, както и тя полагат комплексна медицинска грижа, с акцент върху естетичната медицина, вагиналното здраве, диететиката, спортната медицина и лицево-челюстната хирургия. Всеки един лекар от семейството й е посветен на различна област от медицината. За голямата фамилия на Paula Fines, клиниката е не просто място, където прилага опита и знанията си, а родово призвание. Всички те се грижат за всеки детайл и постигат симбиоза между иновация и традиция. Идеята е пациентите да се чувстват като у дома си, да получават персонална медицинска грижа и внимание. Лекарката е и член на Българската асоциация по дерматология, Европейските академии по дерматология и венерология и по кожна-онкология, както и на Европейската асоциация по орална и лицево-челюстна хирургия и на Световната асоциация по медицина, свързана с възрастовите промени.

С д-р Паула Лозанова, която едва от седмици е майка и на момче (вече има момиченце), говорим как да задържим кожата си млада, свежа, здрава с помощта на продукти и процедури и кои са най-ефективните според нея. Разбира се, лятната грижа за кожата изисква по-специално отношение, заради парещите слънчеви лъчи, които нанасят неприятен отпечатък, ако не се предпазим от тях. Пред Ladyzone тя споделя и грижите за своята кожа.

Снимка: Личен архив

Д-р Лозанова, от какво зависи хубавия вид на кожата и как да я поддържаме здрава, свежа и сияйна?

За правилната грижа за кожата от най-голямо значение е определянето на нейния тип и нужди. Според тези характеристики може да подберете подходящи продукти за почистване, хидратация, стимулация на регенерацията, подхранване, защита, както и макиаж. От водещо значение при стареенето на кожата са не само генетично-заложените и физиологични характеристики на пациентите, но и техния начин на живот, начин на хранене, хигиена на спорт и физическа активност, вредните навици и замърсеността на средата, в която живеем. Ето защо грижата за кожата е от основно значение за профилактиране на стареенето. 

Какви продукти и процедури препоръчвате на жените за лятото и как да се ориентират кои пасват за тяхната кожа?

Естетичната грижа е свързана с анализ на нарушеният и препоръка за козметични продукти, процедури или хирургични интервенции. За това може да ви помогне специалист, който да ви насочи към най-естествените резултати. На помощ идват и качествените материали и продукти за мекотъканно възстановяване на лицето: хиалуроновите филъри, колагеновите стимулатори, биогенните стимулатири, лифтинг конците Aptos и лазерната модерна апаратура за неоперативна антиейджинг терапия. В практиката си избрах да работя с един от най-големите вносители на консумативи в бранша - компанията Global Aesthetics, която вече 10 години е на пазара у нас. Съвместната ни работа дава възможност заедно да развиваме естетичните тенденции в България. Фирмата стимулира налагането на световни брандове на българския пазар, като такива са лазерните системи Fotona, конците Aptos, хиалуроновите филъри Cytosial и Jalupro, Lenisna и Juvelook. Иновативната формула на новия продукт Super Hydro от гамата на Jalupro е революционна със соята формула за хидратация, колагенова стимулация, потенциране на еластичността на кожата и биорегенерация чрез биомиметични пептиди. Насочена е към регенерацията на съединителнотъканния опорен апарат на лицевите структури, което осигурява профилактика на стареенето и подържа тонуса на кожата и лицевия контур.

Снимка: Личен архив

Може ли през този сезон да се използва и продукт против белези, ако се налага?

Имаме гел за белези, предназначен за третиране на стари и нови хипертрофични белези и келоиди, получени при хирургически интервенции, травми, рани и изгаряния. За всички продукти е клинично доказано, че помагат за омекотяване и изравняване на повдигнати белези, както и за намаляване на промяната в цвета и зачервяването. Нещо повече,  доказано е, че гелът, който ползваме помага за подобряване на появата на съществуващи белези при около 82% от пациентите. Използването му доказано помага да се предотврати появата на белези след операция, и то  само след четири месеца лечение. Трябва да се нанася два пъти на ден. Патентованата формула на този гел за белези се свързва с повърхността на кожата. Той създава ултра тънък филтър, който изсъхва в рамките на 4-5 минути, за да третира и предпазва белези в продължение на 24 часа. Новата формула с фотозащитен фактор е много ефективна и със защитата към UV лъчите в активните слънчеви сезони. Така лесно прилагаме с едно намазване както профилактика за оформянето на изразени белези, така и пазим от пигментирането им.

Има ли по-специфични продукти и процедури за бременни и родилки, вие самата скоро за втори път станахте майка, а това е период, когато често се нарушава тургура и пигментацията на кожата?

Периодът на бременността и послеродовите моменти са физиологични промени и за да предотварим дехидратацията на кожата и появата на пигментни нарушения, е важно да заложим на приложението на бяла козметика, със съответната характеристика. Най-добрата комбинация за ефективно възстановяване на различни клетъчни и тъканни структури се състои от аминокиселина и хиалуронова киселина. С напредване на възрастта и поради външни фактори, броят и активността на фибробластите в дермата намаляват. Кожата губи тонус, еластичност, блясък и се появяват все повече бръчки и фини линии. Фибробластите произвеждат колаген, използвайки важен хранителен носител: аминокиселини (глицин, L-пролин, L-лизин).

Снимка: Личен архив

Интересно е да се отбележи, че хиалуроновата киселина, в допълнение към своите овлажняващи свойства, допринася синергично с аминокиселините за предотвратяването на свободните радикали и по този начин противодейства на клетъчното стареене. Разполагаме с продукти, съответно за лице и тяло, вежди и мигли, които могат да се прилагат в периода на бременност и кърмене за предотвратяване на появата на стрии, дехидратация, пигментни нарушения и загуба на еластичност. Клиничните изследвания на дерматологични лаборатории показват, че тази комбинация води до видимо подобрение на кожата и нейния външен вид. Именно на тях се доверих и самата аз.

Какви са световните тенденции в естетиката?

Световните тенденции в естетиката налагат малко инвазивните процедури, изискващи по-малко време за възстановяване, по-малка травма и по-малко рискове за пациента. Все повече се говори за превенция на стареенето или по-скоро за удължаване на младежката визия.

Естествените резултати са най-желани и всеки опит за хиперкорекция води до нежелан естетичен ефект - загрозяване на лицето или дори комичност.

Като специалисти пред нас стои важната роля да налагаме естествените норми за красота, здраволсловния начин на превенция на стареенето и да намерим баланс между нашите умения и желанията на пациента от друга страна. Запазваме натуралните резултати, оставяме старостта да настъпва с красота и обгрижваме пациентите отвътре - навън с перорални добавки, козметични средтсва, процедури и хирургични интервенции според клиничните показания, като се стремим да запазим индивуалността в подхода ни с всеки един от тях.

  • Диана Дафова: Използвам само натурална козметика
  • Мария Бойчева от "40 седмици": За лятото залагам на продукти, които намаляват лъщенето и омазняването на кожата
  • Кои са храните, които пазят кожата ни от изгаряне
  • Пяна за лице със слуз и хайвер от охлюви - защо да заложите на такъв продукт
  • 3 приятни летни активности, които помагат в борбата с целулита
  • Не можете да преборите целулита? Испанска иновативна система може би е вашият отговор
  • Маги Сидерова: От 20-годишна не пека лицето си на слънце, тялото - може!
  • Как да се предпазим от слънчевата алергия - съвети от дерматолог
  • С грим на плажа? Защо не! Вижте как стъпка по стъпка
  • Юлияна Дончева: Използвам био продукти за лице и всяка седмица правя йонофореза