Ултравиолетовите лъчи имат повече вредни отколкото полезни действия спрямо човешкия организъм повишават риска от поява на злокачествени образувания на кожата, ускоряват процеса на стареене и често са причина за възникването на различни алергични състояния.

От съществено значение е и типът на кожата, като по-светлите хора са по-податливи на появата на странични въздействия на слънцето.

Снимка: iStockИзключително важно е да защитаваме кожата си от ултравиолетовите лъчи, за да се предпазим от злокачествени образувания. Съществуват три типа рак на кожата - базалноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланома. От тях меланомът е най-опасният и прогресиращ, агресивен и бързо се разпространява в цялото тяло. Статистиката говори, че има 15000 смъртни случаи годишно. От 20 години насам е най-прогресиращият рак.

Изключително важно е сами да следим състоянието на кожата си и да се научим да я предпазваме. В риск са хората със светла кожа, многократно излагали се на слънчеви лъчи без протекция и с множество бенки. Не всички бенки са опасни, но ако имате бенка, която с годините е променила формата си, границите и цвета, задължително е да се прегледате от специалист.

Как влияят върху кожата УВ лъчите? 

УВА лъчите проникват в дермата (дълбокия слой на кожата), предизвикват клетъчно увреждане и фотоиндуцирано стареене. УВБ проникват в епидермиса (най-външния слой на кожата) и причиняват изгаряне и почервеняване. И двата типа лъчи повишават значително риска от рак на кожата. Затова е необходимо винаги да слагате слънцезащитен продукт не само, когато сте на море и планина, но и във всекидневието, дори и в облачен ден. За лицето използвайте SPF 50, а за тяло SPF 30 е достатъчен. Избягвайте солариумите – не случайно в САЩ лица под 18 години не могат да се възползват от услугите им, а други страни планират скоро да забранят изобщо тяхното практикуване.

Специални грижи и подготовка в периода преди лятото изисква най-вече склонната към слънчеви алергии кожа
За да подготвите кожата за лятото, препоръчително е дозирано излагане в началото на сезона по 1-2 часа дневно, като е добре да се нанася слънцезащитен крем с фактор най-малко 20. Поставя се 15 минути преди излизане и се подновява през 2 часа. Носете слънчеви очила и шапки.

  • Д-р Паула Лозанова: Оставяме старостта да настъпва с красота и обгрижваме пациентите отвътре навън
  • Диана Дафова: Използвам само натурална козметика
  • Мария Бойчева от "40 седмици": За лятото залагам на продукти, които намаляват лъщенето и омазняването на кожата
  • Кои са храните, които пазят кожата ни от изгаряне
  • Пяна за лице със слуз и хайвер от охлюви - защо да заложите на такъв продукт
  • 3 приятни летни активности, които помагат в борбата с целулита
  • Не можете да преборите целулита? Испанска иновативна система може би е вашият отговор
  • Маги Сидерова: От 20-годишна не пека лицето си на слънце, тялото - може!
  • С грим на плажа? Защо не! Вижте как стъпка по стъпка
  • Юлияна Дончева: Използвам био продукти за лице и всяка седмица правя йонофореза

За типовете кожа припомняме видео с проф. д-р Мила Балабнова