Често си мислим, че имаме един тип кожа, а впоследствие се оказва, че нещата стоят по много различен начин. Още повече, че кожата се променя с времето. Ако на 14 г. сме били с мазна кожа, на 54 тя в повечето случаи вече е друга. Едно е сигурно - кожата има нужда от допълнителна грижа и пречистване и периодичните консултации с козметик са препоръчителни.

В края на миналата година реших да си направя експеримент и да се подложа на процедура, наречена "диагностиката на кожата". Тя се препоръчва винаги, когато са настъпили някакви промени - в сезоните, в работата (стресови ситуации), в диетата и начина на живот. Всичко има отношение към кожата и как се чувстваме с нея.

При диагностиката, освен типа кожа, се определя и хидратацията - една от базовите нужди. Според консултанта по здрава кожа Славянка Стойкова това е най-важният компонент.

"Когато е дехидратирана кожата, а тя в 80 процента от случаите е, е нужно това да бъде балансирано. В противен случай става по-суха, лющи се, появяват се петна", обяснява Славянка.

Диагностиката е безплатна и се прави от софтуер, вкарват се снимки от определени зони на кожата по лицето. "Изследва се размерът на порите, което има повече отношение към процесите в организма, отколкото към самата кожа. Показва още процесите на стареене, деградацията на еластин и колаген, бактериалната среда и хиперпигментацията. Това са основните точки, които се анализират", разказва консултантката.

Диагностиката в моя случай показа следните неща:

- кожата ми е на възраст 43, реалната ми възраст е 42
- кожата ми е суха, липсва хидратация
- няма специфична чувствителност
- няма кератоза - специфично удебеляване
- замърсяване около зоната на носа
- разширени пори около носа
- няма отпуснатост
- няма акне
- мимически бръчици в зоната на очите
- лека пигментация

Съветът, който получих: "Намирате се в етап, в който превенцията ще свърши отлична работа. Номер едно грижа е да дадете повече хидратация, защото тя е началото на всички останали процеси. Това би намалило и леката пигментация".

Важни са ритуалите, които имате

За да бъде кожата ви здрава и сияйна, всичко има значение - и храната, която приемата, колко вода пиете и какви ритуали за грижа полагате. В това отношение е важно изграждането на правилни навици и, разбира се, подбор на козметика, която отговаря на нуждите ви.

Има значение колко често ползвате козметика за лице и каква точно - масло, крем, серум, мицеларна вода. Ползвате ли ексфолианти и/или маски. Ексфолиантът например не бива да се ползва всяка вечер, дори когато е нежен и изкушаващ, съветва Славянка.

Като подходящо третиране за суха кожа, какъвто е моят случай, тя даде следните насоки: "Идеята на вечерната грижа е да подхранвате и хидратирате. Няма проблем да ползвате и масло, но то самостоятелно не хидратира, а подхранва добре, защото прониква добре в кожата. Маската и ампулите звучат като да отнемат време, но всъщност не е така. Има 5-минутни варианти, които буквално можете да ползвате под душа. Ползвайте и околоочен продукт с пептиди и хилауронова киселина, който да се нанася сутрин и вечер".

Споменах в началото, че диагностиката направих през декември. Вече близо втори месец следвам дадените ми насоки, като чистосърдечно признавам, че по принцип имам проблем със спазването на пълния ритуал за вечерна грижа. Обикновено се ограничавам до измиване с вода, почистване с мицеларна вода и нанасяне на крем. През тези два месеца се старах да съм редовна и в нанасянето на препоръчания околоочен крем и смея да твърдя, че имам видими резултати. Тъмните кръгове под очите избледняха, кожата по цялото лице е мека и нежна, без усещането за "сухо опъване".

*Славянка Стойкова може да ви бъде полезна и в един друг аспект. Ако обмисляте собствен бизнес или имате такъв, може да намерите съмишленици в Асоциацията на жените предприемачи - Селена, на която Славянка е председател. Организацията подкрепя и подпомага жените в бизнеса.