Лятото е сезонът, в който трябва да полагаме най-много усилия, за да се предпазим от вредните слънчеви лъчи. Това е сезонът на слънцето, което колкото ни радва, толкова може и да ни навреди, ако не се грижим правилно за кожата си. Ето няколко мита, свързани с избора ни на козметика през лятото.

1. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова по-добре

Снимка: iStock

Всъщност след 30 SPF разликата в защитата от UV лъчите е минимална. Реално фактор 15 блокира около 93% от вредните лъчи, а 30-ти скача на 97%. Важно при избора на слънцезащитен крем е какви са активните съставки в крема. Оксибензон е отлична UV защита и е разрешен за ползване в Европейския съюз в количество до 10% от козметичния продукт. Минералите като част от съдържанието на слънцеззащитните кремове се явяват естествените защитници срещу вредните лъчи. Те действат чрез своите наночастици, но не се препоръчват за хора с кожни заболявания. Важни съставки за защита през лятото са цинк, титанов диоксид и авобензон.

2. Кокосовото масло е най-добрият хидратант за лице

Снимка: iStock

Всъщност най-добър хидратиращ ефект има аргановото масло. Оказва се, че кокосовото масло запушва порите, което го превръща в неправилен избор за всеки, чиято кожа е склонна към акне. Аргановото масло от друга страна е перфектният избор за естествена хидратация.

3. Трябва да купуваме нова козметика за всеки сезон

Снимка: iStock

Важно е да подбираме продуктите, които използваме според климата, но това не означава да си купуваме нови продукти за всеки сезон. Ако сте намерили правилната козметика и сте доволни от резултатите, не е нужно да я променяте. Единствено за летния сезон е добре да си подбирате по-леки продукти, за да не се запушват порите от тежки кремове.

4. Устните не изгарят

Снимка: iStock

Слънцето влияе на всяка част от тялото ни. Има хора, които изгарят и зад ушите дори, а устните са много повече облъчвани от слънчевите лъчи. Те също са податливи на вредите, затова е препоръчително винаги да използвате балсам за устни, а най-добрият избор е такъв със слънцезащитен фактор.

5. През лятото не ми е нужен овлажнител за лице, защото кожата ми е по-мазна

Снимка: iStock

През лятото кожата се омазнява повече като защитна реакция след дехидратацията по време на горещото време. По този начин се създава предпазен слой. Ако желаете да предотвратите омазняването на кожата, то трябва използвате овлажнител, за да се поддържат хидратирани клетките на кожата ни. Същото се отнася и до мазните кожи и маслата за лице. Естествените масла предотвратяват омазняване на кожата, защото балансират процесите по образуване на този слой.

6. Ако не е слънчево, не е нужен слънцезащитен крем

Снимка: iStock

Това е напълно погрешно, защото вредните лъчи на слънцето преминават през облаците и дори ние да не ги виждаме, те вредят на кожата ни. Затова лятно време, дори да е облачно, използвайте слънцезащитните си кремове.

7. Препичането на слънце е добър начин за справяне с акне

Снимка: iStock

Това е мит, който всъщност може да доведе до усложнения. Реално лицето изглежда по-добре, но проблемът е, че лъчите застаряват кожата и повишават опасността от рак на кожата. Определено не е препоръчително да се търси лечение по начин, който може да доведе по-големи здравословни проблеми.

8. Не е нужно на да се мажем със слънцезащитен крем, кожата ми е по-тъмна

Снимка: iStock

Всяка една кожа, без значение от пигментацията, трябва да бъде обгрижвана. Вредните лъчения проникват в клетките на всеки от нас. Реално слънцезащитните кремове не се използват само за предотвратяване на изгаряне. По-важно е предпазването от трайното увреждане на кожата вследствие от слънцето. Ето защо без значение дали изгаряте и колко е тъмна кожата ви, използвайте слънцезаитни продукти.