Годините оставят следи - преносно и буквално. Най-стряскащото за мен самата е, че губя усещането за лекота - на мислите, на действията. Имам чувство, че някаква коварна тромавост ме е приклещила неусетно и започвам да се втвърдявам. Много неприятно усещане. В пълен контраст с опитите ми да накарам собствената си майка да не се чувства остаряваща. Помня, когато преди няколко години с огромна тъга в очите за пръв път ми каза, щипейки яростно кожата на ръцете си: "Кожата ми вече не е същата - загуби еластичността си, появиха се старчески петна". На старчески петна вече подскочих, защото не може моята майка, която има най-изящните ръце на света, да говори така за себе си. Недопустимо!

Обаче истината е друга. Променяме се. И това е част от цикъла на живота. Вечна младост няма, а и не ми се струва редно да има. Но мисля си - защо пък да не остаряваме красиво. Защо да не се погрижим за това да приемаме промените със спокоен ум, ведро сърце и да се порадваме на отреденото ни време. Условности много, разбира се. Но някак ми се струва редно да си доставяме малки удоволствия.

След дълго майчинство и три деца, което означава едно солидно като часове време прекарано у дома, мога да кажа, че като че ли доста поизоставих грижата за себе си. Напоследък се вглеждам по-често в огледалото. Виждам, разбира се, бръчиците, петънцата. Мои са си, казвам си и забравям. После се оглеждам в очите на дъщерите си (които са почти на 6) - "мамо, хубава си с тези сенки", "мамо, облечи си тази блуза на цветя, хубава си с нея"...

Прекрасно е да искаш да си хубав заради някого, а хубав значи обичан. Вечер задължително нанасям крем, поне на това съм се научила. Не толкова за хубост, колкото заради кожата на лицето ми, която е суха, а с годините имам чувство, че става по-зле. Момичетата се нареждат и те. Да сложим крем. Младежът (на 3 години и половина) бяга. Той не обича такива "момичешки работи".

От известно време през деня започнах да нанасям друг крем. Основните причини, които ме накараха да започна са две: леката пигментация и т.нар. "синя светлина". Порових се малко и по двете теми. Това със светлината се оказва като че ли спорна теза, но е факт, че "синя светлина" съществува - в някои случаи дори се използва за лечение - на акне например, но през последните години ни бомбардират със статии, че състарявала кожата.

Пигментацията обаче за мен е по-видимият проблем. При мен е в лека форма все още, но по лицето и ръцете на мама определено е забележим ефект, следствие от излагането на пряка слънчева светлина. Най-често пигментацията се получава по откритите области на тялото – лице, шия, деколте, както и кожата по ръцете. Цветът е от светло до тъмнокафяв. Специалистите обясняват, че появата им се дължи на увеличения синтез на меланин в кожата, което има връзка с излагането на пряка слънчева светлина, особено без използването на слънцезащитен крем. Меланинът се натрупва неравномерно и се съсредоточава върху определени участъци.

С това терминологично отклонение искам да кажа, че 40 години е една добра възраст да помисля за кожата си. Така се сдобих с Photo Reverse* - нежен крем с много висока степен на защита срещу слънчевите лъчи, който ограничава процеса на пигментация и изсветлява вече съществуващите петна, дори по време на излагане на слънце. Също така е посочено, че предотвратява фотостареенето, благодарение на патентованата защита на вътреклетъчно ниво Global Cellular Protection.

В момента го нанасям еднократно, понеже по голямата част от деня прекарвам вкъщи или в офиса пред компютър или телефон (източници на синя светлина). Тъй като го има в две разновидности - аз имам по-тъмната - може да се ползва и вместо фондьотен. Самата аз никога не съм си слагала каквато и да е основа или крем за грим и мислех, че ще имам непоносимост към продукт с такава плътност. Истината е, че нямам неприятно усещане, кожата наистина е изключително мека и гладка. Единственият недостатък, който отчитам засега е, че оставя леки следи по телефона след разговор. Вечер се отстранява лесно, почти няма следи по почистващия тампон. Резултатите, които обещава Photo Reverse, са по-светла и хидратирана кожа, предпазена от фотостареене и появата на пигментни петна, както и видимо по-равномерен тен. За да кажа дали е така обаче, ще трябва да мине известно време.

Дотогава - мислете за себе си, търсете малките удоволствия и не губете лекотата, с която някога сте вземали решения (това май е бележка до мен самата). Или казано по друг начин - не позволявайте на духа да остарява. Тогава и тялото ви ще остане вечно младо.

Снимка: личен архив

*Материалът е в партньорство с Institut Esthederm. Можете да откриете Photo Reverse в избрана аптечна мрежа в страната в промоционален комплект с подарък професионална четка за нанасяне.