В днешно време не само се учи и работи онлайн, а голяма част от общуването, включително романтичните срещи, се случват дистанционно и виртуално. Причините за шеметното нарастване на онлайн общуването, не са само COVD ограниченията, а огромният избор, като от каталог - разглеждаш снимки и ако нещо ти хване окото, кликваш да го видиш и за 20 минути имаш профилите на десетки потенциални партньори.

Запознанствата се наричат „съвпадения“, а едно от най-известните приложения за запознанства в света „Tinder“, се хвали с над 55 млрд. „постигнати съвпадения“ към днешна дата. Най-големите сайтове за запознанства в България имат регистрирани над 3,5 млн. потребители, като във всеки един момент хиляди хора са онлайн и могат да общуват с теб. Онлайн наистина има по нещо за всеки, но въпросът е дали можем да намерим своята сродна душа, така, както откриваме любимите си обувки.

„Аз съм от поколението, което разчиташе на купоните, приятелския кръг и живите случайни срещи, като начин да откриеш любовта. Преди няколко предавания разгледахме ролята на химията в любовта и сега ми е много интересно да разбера как тази химия се случва онлайн“, сподели Радина Червенова.

За коментари по тази нашумяла тема тя покани в рубриката си „Опасни връзки“ режисьора Илиян Джевелеков, който създаде култовият филм „Love.net“, и Жасмина Гевезиева, която е социален предприемач и среща голямата си любов именно онлайн.

Илиян Джевелеков започва тази тема за онлайн любовта още преди 10 години в своя филм „Love.net“, в който става въпрос точно за това, как сме слепи за тези до нас, заради социалните мрежи и онлайн връзките.

„Тогава бяха пионерските години, когато започнах да изследвам тази тема за онлайн любовта, още през 2004 година, когато Фейсбук не съществуваше. Сайтовете за запознанства бяха феномен, който ме изуми с ръста на увеличаване на хора. Като видях цифрите на уникалните потребители от 100 000 на 350 000 хиляди за два месеца и това вървеше с тази прогресия, беше смайващо за мен, започнах да разучавам какво се случва и така се роди идеята за филма. Ние снимахме 2009 г., а 2011 г. когато излезе филмът, уникалните потребители на тези социални мрежи вече бяха няколко милиона“, разказа Илиян Джевелеков.

Режисьорът сега е впечатлен от интелигентните очила Ray-Ban Stories на Facebook. Платформа, в която дигиталният свят ще бъде максимално близо до реалния.

Другият гост в студиото - Жасмина Гевезиева, разказа как неин приятел хомосексуалист ползва платформа за запознанства и й казва, че излиза за ден на 3-4 срещи. На нея й става й любопитно и решава да опита такава платформа за хетеросексуални. Така среща своя бъдещ съпруг - в Тиндър.

„Отидох на едно парти и срещнах същият този хомосексуален приятел, който ми каза за „Тиндър“, хвърлих му телефона ми с репликата „избери ми мъж, моля те“ и всъщност избра двама, от които единият е сегашният ми съпруг. Започнахме да си пишем и излязохме на буквално следващия ден, защото не исках да чакам, ако се случва нещо да е максимално бързо и да се видим на живо, дали се харесваме чисто визуално. Станахме гаджета след шестата среща. Просто онлайн начинът е бърз и оптимален вариант, за да се харесаш с даден човек“, сподели Жасмина Гевезиева.

Мнението на психолога

„Все пак не можем да кажем, кой е по-добрият и кой по-лошият начин, по който хората могат да създават запознанства. Ние специалистите знаем, че много по-голям процент от обичайните връзки в днешно време, се разпадат. И все пак има общи характеристики между онлайн и конвенционалните запознанства, просто в онлайн средата връзката на хората е по-крехка. Особено в платформите, в които можем да създаваме десетки контакти с десетки нови партньори само за ден. Но и илюзията, че платформите ни дават лекота в създаването на контакти, е голяма, защото това е само на повърхността, всъщност са необходими много повече усилия, за да създадем и съхраним подобен контакт“, заяви гл.ас.д-р Светослав Савов, психолог и психотерапевт.

В онлайн пространството, ако имаш партньор и не си доволен от него можеш да си намериш много бързо друг. За момент нещо във връзката да не ти допада и с едно движение можеш да прекратиш всичко, сякаш нищо не е било.

„Какво ще бъде бъдещето и дали онлайн срещите ще заменят реалните, това ще покаже времето. Но независимо дали сме се срещнали онлайн или на живо, все пак за да сме щастливи в една връзка е необходимо да изградим солидна основа от споделени преживявания, компромиси и доверие“, категорична бе водещата на „Опасни връзки".