Понякога причините за трудното отслабване не се крият в липса на воля от ваша страна. Възможно е да имате здравословни проблеми, за които не подозирате.

Вече ви запознахме с първите две заболявания, които според health.com може да ви пречат да достигнете до така желаната фигура.

Ето и останалите:

 

Вредните храни

Не, не говорим за т.нар. "фест фуудс". А за онези, които предизвикват алергични реакции. Повечето хора знаят дали са алергични към определени храни (да речем към ядки или ракообразни), но много от нас не са наясно с нетолерантността на тялото си към други. Истинската алергия се получава, когато имунната ви система по погрешка разпознава дадена храна като заплаха за организма. Реакцията, както знаем, е мигновена. Простата непоносимост обаче причинява разнообразни проблеми с по-леки симптоми. Сред тях са намалени количества храносмилателен ензим (и непоносимост към лактози) или чувствителност към хранителни добавки. "Вредни" храни най-често се оказват млечните, житните, яйцата, соята, царевицата и ядките. Един на всеки десет души страда от подобна непоносимост, без да има представа за това.

Може ли това да е вашият проблем? Симптомите включват подуване, газове, диария и на пръв поглед несвързани заболявания – лека астма, екземи, главоболия, болка в мускулите и ставите, придружени от обща отпадналост.

Как да се изследвате: Гастроентеролог може да диагностицира проблема, но има как да разберете и сами дали го имате – чрез диета на принципа на изключването. Опитайте да спрете приема на житните и млечните продукти за две или три седмици. Ако не забележите разлика, елиминирайте яйцата, царевицата, соята и ядките. Помислете също за хранителните добавки - оцветителите и консервантите. След няколко седмици бавно започнете да добавяте гореизоброените храни една по една и следете дали има някаква промяна в начина, по който се чувствате.

Как се лекува: Ако реакцията на тялото ви е остра, ще се наложи да изключите завинаги вредната за вас храна от менюто си. Ако е по-мека, опитайте с дневно пробиотично лечение, което възстановява нивото на полезни бактерии в червата, необходими за храносмилането и предотвратява подуването и напълняването. За тази цел обаче, ще е необходимо да се консултирате с лекар.

 

Лекарства, които „трупат” килограми

Напълняването може да е неприятен страничен ефект при приема на някои лекарства, като антидепресантите, стероидите и най-често – противозачатъчните.

Може ли това да е вашият проблем? Веднага след започването на дадено лечение е възможно да забележите промяна в теглото си, но е възможно това да се случи и след няколко месеца.

Как да се изследвате: Няма нужда от изследване, няма как да пропуснете, че сте напълнели.

Как се лекува: Говорете с личния си лекар, който може да ви предпише алтернативен вариант. Ако проблемът е в антидепресантите, бупропионът дава най-малко такива странични ефекти. При противозачатъчните, превключването на други с по-ниско съдържание на хормони, може да доведе до минимални промени в теглото. Все пак не забравяйте, че това, заради което са ви предписани лекарствата е приоритет, а не фигурата ви. Никога не спирайте прием на лекарства на своя глава.