От десетилетия слушаме, че калориите са основната причина за затлъстяването - и стига да по-приемаме по-малко, отколкото изгаряме, със сигурност ще отслабнем. Все по-често обаче изглежда, че когато става въпрос за това не само да отслабнем, но и да останем здрави, значение има не само това, което ядем, но и кога го правим.

Това може да е свързано с циркадния ритъм на будуване и спане. Тези 24-часови цикли управляват всичко - от това кога се чувстваме сънени до кога имунните клетки са най-активни, позволявайки на организма да се подготви за ежедневни неща - като приемането на храна, например.

Храносмилателната система не прави изключение в това отношение. Организмът произвежда по-малко слюнка през нощта, стомахът произвежда по-малко храносмилателни сокове; чревната перисталтика, която движи храната през червата, се забавя; ставаме по-малко чувствителни към инсулина - хормон, който понижава глюкозата в кръвообращението, откъдето навлиза в клетките, за да бъде използвана като гориво.

В човешката история храненето се е извършвало предимно през деня, като нощното време е било за почивка на организма и сън. Така телата ни са се настроили да обработват храната по-ефективно през деня. Изобретяването на електрическата крушка извършва революция – изкуствената светлина позволява много по-лесно да стоим до късно нощем и да продължаваме да се храним дълго след залез слънце - с потенциалните негативни последици за здравето ни, разбира се.

Така наскоро проведено изследване, представено на конференция на Американската сърдечна асоциация, разкрива, че колкото повече жените ядат след 18:00 ч., толкова по-голям риск съществува за влошаване на сърдечното здраве, увеличен риск от по-високо кръвно налягане и индекс на телесна маса, както и по-лош контрол на кръвта захар в дългосрочен план. Други изследвания установяват, че хората, които ядат късно вечер, имат по-голям риск от затлъстяване и диабет тип 2.

Светлина хвърлят и резултатите от проучвания върху циркадните ритми на лабораторни животни, проведени от американски учени от Института Солк в Сан Диего (Калифорния) под ръководството на проф. Сатчин Панда.

Изследванията обхващат две групи лабораторни мишки, хранени с една и съща диета с високо съдържание на захар и мазнини - единствената разлика е, че едната група има достъп до храната денонощно, докато другата може да се храни само по време на 8-часов прозорец през деня.

Първата група наддава на тегло и започва да развива висок холестерол и диабет тип 2, докато групата, която е подложена на диета с ограничено време за хранене, остава сравнително слаба и здрава - въпреки, че консумира същия брой калории. Още по-забележително е, че ограниченото време за хранене дори успява да обърне развитието на диабет тип 2 при мишките.

Предварителните изследвания предполагат, че времето за хранене може да бъде важно и за човешкото здраве, като проучванията установяват, че тези, които вечерят час преди лягане, имат по-слаб контрол на кръвната захар от тези, които вечерят по-рано, и че диетите, при които се консумира по-голямата част от калориите преди 15:00 ч., води до 25% по-голяма загуба в тегло от тези, при които храненето спира по-късно.

Изследователите обаче казват, че трябва да се направят допълнителни изследвания и още е твърде рано да се дават категорични съвети относно времето за хранене.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement