За хората, които рутинно се хранят след 9 вечерта и заспиват по-малко от два часа след това, има 25% по-голям риск да развият рак от останалите. Всеки, който е работил нощна смяна, знае как се отразява това на биологичния му часовник. По-същия начин и късното приемане на храна обърква организма, установяват изследователи от "Institute for Global Health" в Барселона.

Причината се крие в това, че метаболизмът се забавя преди лягане, защото се подготвя за сън – точно обратния процес на този, който следва приема на храна. За всичко това отговарят хормони, които ни правят гладни и сънливи, а объркването им, разбира се, не е полезно. Тези вредни навици често водят до рак на простата или рак на гърдата, тъй като и двата вида раково заболяване са свързани с хормонални симптоми.

Изследователите са разгледали случаите на 621 пациента с рак на простата, 1205 с рак на гърдата, както и 872 мъже и 1321 жени, които никога не са работили през нощта. Всички те са интервюирани с въпросник относно времето и честотата на храненето и съня им.

Снимка: iStock

Оказва се, че хората, които са се хранели два или повече часа преди лягане, са имали с 20% по-малко риск от раково заболяване. Късното хранене от своя страна увеличава риска с 25%.

Водещият автор на изследването заключава, че проучването не твърди, че придържането към тези модули намалява риска от рак. Откритията подчертават, че времето за хранене и диетата имат отношение към раковите заболявания, като същевременно Световната здравна организация (СЗО) е разгледала научното изследване на специалистите относно нощния труд.

Преждевременно може да преосмислите колко късно сте похапнали последния път - преди или след 9 вечерта? Защото дори да пренебрегнете изследването и потенциалния риск от рак, остава рисковият фактор с увеличаването на мазнините и затлъстяването.