Продължаваме със съветите за анорексията на фитнес инструктора Станимир Михов, след като ви запознахме с първaта и втора част.

Избягване на "Синдром на захранването"

Потенциален сериозен риск, който е задължително да се вземе предвид. Синдромът се причинява от прекалено бързото въвеждане на храни при хора, които са гладували дълго време и може да бъде фатален. Характеризира се с електролитни и флуидни промени, свързани с метаболитни аномалии. Как най-накрая храненето след дълъг период на гладуване може да се окаже вредно за тялото? въвеБиохимични изследвания показват, че кетоновите тела и свободните мастни киселини от разпадането (катаболизма) на мускулната и мастната тъкан заместват глюкозата като основен източник на енергия при гладуване (същият процес, който се наблюдава при кетонна диета). По време на захранването се наблюдава преход, от основен източник на енергия – мазнини, към основен източник на енергия – въглехидрати. Полученият инсулин, отделен от панкреаса, увеличава клетъчното поглъщане на глюкоза, фосфат, калий, магнезий, натрий и вода. Организмът преминава към изграждащо (анаболно) състояние на синтеза на протеин, което от своя страна изисква по-голям прием на хранителни вещества в клетките. Поради тази причина тялото е изложено на риск да няма достатъчно от тези жизненоважни вещества в кръвния поток. Клиничните последици включват нередовен пулс, сърдечна недостатъчност, дихателна недостатъчност и някои сериозни състояния като кома, гърч, слабост на скелетната мускулатура, загуба на контрол върху движенията на тялото и увреждане на мозъка. За да се избегне „синдромът на захранване“ е необходимо да има наблюдение върху нивата на фосфор, магнезий, калий, калций, тиамин. Необходимо е и извършването на електрокардиограма (ЕКГ). За да се започне процесът на захранване по най-здравословен начин е необходим постоянен медицински надзор. Съществува значителен здравен риск, ако началната точка, от която стартирате да въвеждате хранения е под 1000 калории дневно. Рискът от синдрома нараства допълнително при хора с:

- Загуба на тегло с повече от 15% от общите килограми за последните 3-8 месеца;

- Минимален прием или липса на качествена храна за повече от 10 дни;

- Налична история на злоупотреба с алкохол, забранени вещества, включително инсулин, химиотерапия, антиациди или диуретици.

Допълнителни насоки относно превенцията на синдрома са достъпни от този линк (английски).

В посочените насоки и условия се уточнява, че добавянето на хранения трябва да се случва бавно и постепенно, за да се избегне сериозно здравословно усложнение. Необходим е медицински екип, включващ лекар и диетолог, който да проследява и да увеличава дневния прием на храна и течности, на база промени в килограмите. Необходимо е и наблюдение на електролитите в плазмата и урината, плазмената глюкоза, жизнените функции и сърдечния ритъм, преди и по време на захранването. Заради посочените рискове, голяма част от диагностицираните с медицински усложнения, свързани с недохранване е необходимо да започнат захранването на специализирано място. Останалата част от статията е насочена към онези, които не са изложени на риск от синдрома, като това е потвърдено от медицинско лице.

Снимка: iStock

Въвеждане на калории

Препоръчително е плавното въвеждане на калории, за да може захранването да се случи възможно най-безопасно. Не е необичайно дневната нужда от калории на хора, които се възстановяват от анорексия да достигнат до 3000-4000 калории, за да се наблюдава плавно покачване от 0,5-1 кг. на седмица. След като са постигнати нови килограми, то е необходимо допълнително добавяне на калории, за да може да се продължи възстановяването.

Защо са необходими толкова много калории за възстановяване?

Родители и пациенти често са объркани от големите калорични нужди и причините те да са толкова високи. Хората с анорексия нервоза стават хиперметаболитни, което означава, че техният метаболизъм е изключително ускорен, тъй като тялото се опитва да възстанови цялата тъкан, загубена по време на гладуването. Нормално е също да се усеща повишена температура защото приемът на енергия (калории) се превръща в топлина, а не се използва само за изграждане на тъкан. Този парадоксален симптом прави възстановяването по-трудно и създава допълнителна необходимост от по-стриктно проследяване на приетите количества храна.

Анорексия и изгорени калории

Много потърпевши от анорексия, участват в различни спортове, за да постигнат по-бързо отслабване. Несъобразена физическа активност ще се изрази в допълнителни изгорени калории, които могат да попречат значително за ефективното възстановяване. Поради тази причина, ако желаете да следвате фитнес програма, то ще е важно тя да се съобрази изцяло с начина на хранене, както и да се проследяват стриктно промените в теглото – ежеседмично. По този начин ще може да се регулира физическа активност (като се намали) или калории (като се увеличат), за да се продължи възстановяването с добър темп.

Постигане на цели

Пренастройката от дълго време на гладуване към увеличаване на калориите, може да се окаже най-голямото предизвикателство, дори с допълнителна подкрепа. Въпреки това е наложително да се приемат достатъчно на брой калории, за да може тялото да се възстанови напълно. Покачване на тегло и връщане на менструация при жени е един от най-важните показатели, че тялото се възстановява. Отново е важно да се отбележи, че специфичните индивидуални нужди от калории е необходимо да бъдат променени в процеса на възстановяване (при покачване на килограми). За да се съгласят на положителната здравословна стъпка, възстановяващите се, може да имат нужда от допълнително убеждение, че слабото тяло, не винаги е по-красиво.

Снимка: iStock

Покачване на килограми и подобряване на визия

В случай, че се покачи тегло, но се поддържат по-малко мазнини, което е напълно възможно заради ускорения метаболизъм, килограмите ще се разпределят равномерно и така тялото ще изглежда много по-стегнато, тонизирано и красиво. Хората с хранителни разстройства не се интересуват само от това какво показва кантарът, но и от външния си вид. Затова е важно да се избират храни, които предоставят ценни хранителни вещества на тялото, но в същото време нямат негативен ефект върху визията. Храни, които ще повлияят негативно на енергийните нива на тялото, настроението и на външния вид са:

- Пица и други тестени храни;

- Шоколади и други сладки изделия;

- Напитки с добавена захар или глюкозо-фруктозен сироп;

- Алкохол;

- Други преработени храни без реална хранителна стойност.

Стратегии за успех

Някои лесни за прилагане стратегии:

- Увеличете честотата на хранене (ако в момента имате 2 хранения дневно, то увеличете на 3);

- Увеличете порциите храна (при консумация на 30-40 грама сурови ядки 1 път дневно, увеличете на 60-70 грама два пъти дневно (2 х 30-35);

- Постепенно добавяйте лесни калории (кокосово масло при приготвяне на храните, повече зехтин при овкусяване на салати и др.);

- Добавете подходящи хранителни добавки – качествен протеин на прах е чудесно допълнение към дневните калории и вкусно разнообразие.

Преодоляване на трудности по време на възстановяването

Тъй като основен симптом на хранителното разстройство е ограничаването на храна, то ще е предизвикателство човек с анорексия да осъзнае важността от прием на повече калории и доброволно да започне да включва хранения към менюто си. Съпротивата е често срещана и изисква пряка подкрепа от близки и от професионалист, които да помагат със следването на препоръчания хранителен режим, както и да оспорват начина на мислене на човека с хранително разстройство, насърчавайки ежедневно консумация на качествена храна. Диети с ниско съдържание на мазнини или въглехидрати не се препоръчват, тъй като те често са симптом на заболяването и не се основават на легитимен здравословен проблем.

Допълнение

Често срещан проблем в началната фаза на възстановяването от анорексия е забавеното изпразване на стомаха. Усложнението може да допринесе с ранно чувство на пълнота и подуване, а това да обезсърчи въвеждането на допълнителните нужни хранения. Това е още една основателна причина въвеждането на калории да се случва под наблюдението на професионалист. За да се избегне страничният ефект е необходимо плавно въвеждане на калории и количества храна, както и присъствие на готвени ястия няколко пъти в седмицата, за да не се затормозява храносмилателната система. Качествени храносмилателни ензими също ще са от полза за предотвратяване на усложнението.

Заключение

Разрешаването на любим човек да се включи в процеса, помагайки с отчетност и подкрепа при възстановяването може да бъде изключително полезно. Възстановяването от анорексия не е линеен процес и може да се случи бавно, особено когато не се изпълняват ефективни доказани методи. Трябва да се вземе предвид, че ежедневен стрес и резки промени в начина на живот може да предизвикат рецидив. Отново – подкрепа и проследяване на напредъка са необходимост за постигане на ефективно и дълготрайно възстановяване. По този начин може да се постигне баланс с храната и възстановяване на психологическо, емоционално и физическо здраве и благосъстояние. Коя е най-голямата твоя трудност в момента?