Климатиците и вентилаторите, да не пропускам и ветрилата, безспорно ни осигуряват комфорт в тежко поносимата горещина. От тях имаме нужда навсякъде - в домашни условия, в транспортното средство, на работното място.

Мой колега наскоро се оплака, че се усеща схванат от дясната страна на гръдния кош под ръката, и дори трудно си поемал въздух. Попитах го дали не е бил някъде на течение и се оказа, че харесва да кара автомобила си, като включва климатика на най-силната степен за охлаждане. Така и не беше разбрал, че се е подредил сам с тази интеркостална невралгия. Разбира се, че с лекарства, мазила и масажи всичко отмина, но остава нуждата да напомня, че

температурната разлика между тази в автомобила и околната среда не трябва да надвишава 10 градуса по Целзий

При излизането навън от автомобила с климатик голямата температурна разлика действа като шок за организма. Да, тялото ни има перфектна система за терморегулация, но от многократното преминаване от много студено на много горещо, собствената възможност за адаптация се нарушава и в резултат пада имунитетът.

Простудите идват именно от това, че намаляват защитните сили и ето я -  пневмония посред лято”,

както се изразява пулмологът доц. д-р Димитър Попов. Неговият съвет срещу летните простуди и пневмонии е:

Когато навън е ужасно топло, не настройвайте климатиците на ужасно студено

За да се възползвате от климатиците единствено като подобряващи комфорта, организирайте работното място, така че прохладният въздух да не духа директно в гърба или краката ви. Същото се отнася и за повея от вентилатора.

По време на път някои шофьори предвидливо насочват дюзите с по-хладен въздух към стъклата на автомобила, а не към себе си.

Това са ”капаните” на климатиците и когато знаем за тях можем да се охлаждаме без рискове за здравето.