"Много си разсеяна, да не си влюбена?" са думи, които вярваме, че почти всеки е чувал. Липсата на апетит, безсънните нощи в мисли за любимия и затрудненията с концентрацията (защото тогава мислим само за обекта на нашите чувства) са другите "симптоми" на влюбването. Може би има голяма доза истина в израза "болен от любов"...

Нови изследвания показват, че човешките тела действително реагират на любовта по физически начин, който е подобен на борбата с вирусите. Влюбването е едно от ключовите емоционални преживявания в живота на човек и тези констатации са един интересен поглед върху проявата на човешката любов. Оказва се, че всяка нова любовна афера е придружена не само от психологически, но и от физиологични промени. 

Любовните трепети могат да стимулират жените да произвеждат специфичен вид протеин, който обикновено се използва за борба с инфекциите, пишат от британската медия "The Sun". Учени от "University of Calfornia" в Лос Анджелис взимат кръвни проби от 47 жени, които са в началото на нова връзка. Екипът прави изследвания и проучвания в период от 2 години и открива, че влюбването стимулира дамите да произвеждат интерферон - протеин, който обикновено се използва за борба с вируси.

Снимка: iStock

Проучването не се фокусира само върху физическото въздействие на любовта, но и върху нейното разпознаване в отношенията на хората. В бъдеще учените ще могат да установят дали хората наистина са влюбени и дали са на път да се разлюбят. Екипът стига до заключението, че в хода на една дългосрочна връзка биологичните маркери на любовта могат да изчезнат и когато отношенията с партньора ви узреят, вие няма да наподобявате "болни".

  • Тайната на 53-годишния брак на Доли Партън: Лудост и смях (ВИДЕО)
  • Ива Екимова: Оковите на брака са в главите, а не в халките ни
  • Александра Кръстева: Жената е най-красива, когато е обичана и обича
  • Орландо Блум предложи брак на Кейти Пери на Свети Валентин с необичаен годежен пръстен
  • Жената до Лео Бианки - Лучия: Любовта с котлоните не ми се получи
  • Как празнуват Свети Валентин в Афганистан (ВИДЕО)
  • Майстор от "Бригада Нов дом" създаде семейство с участничка в предаването
  • Трейлърът на "Замръзналото кралство" 2 пощури феновете: Бисексуална ли е наистина Елза?
  • В любовта единият обича, а другият се оставя да бъде обичан (ВИДЕО)
  • #сиписиЛюбов: Така веднъж във снежната алея

Учените все още не са провеждали никакви тестове върху мъже и не може да се каже, че това е вярно и за двата пола. Възможно е скоро да видим подобни биологични тестове в телевизионния ефир, а защо не и в терапевтичните практики?