Ива Екимова е експерт по комуникации, с повече от 25-годишен опит. В портфолиото на управляваната от нея компания влизат имената на големи и важни клиенти. С ПР започва да се занимава още докато работи, като асистентка в Супершоу „Невада”. Днес твърди, че от момиче на късмета се е превърнала в жена с късмет. Майка е на талантливата Дара, която ражда в същата година, в която се омъжва за рок музиканта и основател на група „Сленг” - Димитър Екимов - Дими. За любовта, успеха, провала, опита и дисциплината разговаряме с Ива Екимова в месеца на виното и любовта.

Снимка: Ива Екимова, личен архивИва, какво е отношението ти към проявата на любов в един ден? 
Може да ти се стори тривиално и шаблонно, но да чакаме деня на влюбените, за да засвидетелстваме любов към партньора е малко обидно. Това, което мога да кажа, позовавайки се на личния си опит, е, че любов се демонстрира всеки ден, по всякакъв възможен начин. Поне при мен винаги е било така.

Сега има ли мъж до теб, с когото си казвате „Обичам те!”?
Ако ме питаш дали съм обвързана – не съм. Иначе да кажа „Обичам те!” е нещо нормално и не смятам, че това би накърнило егото на когото и да било в една хармонична двойка.

Вярваш ли в силата на любовта и каква е твоята истина по въпроса?
Разбира се, че вярвам. Тя е отговорът на всички въпроси. Ако обичаш, можеш да прощаваш, да побеждаваш, да се грижиш, да отстъпваш, да проявяваш съчувствие. Истинската любов е дълготърпелива и безусловна.

Ако можеше да върнеш времето назад, какво би искала да повториш? 
Не се връщам назад. Инвестирах много време в изграждането на характера, себеуважението и увереността си. Не можем да променим миналото, не знаем какво е бъдещето. Живеем тук и сега. Всичко друго ни пречи да се фокусираме върху важните неща. А те са: да бъдем достатъчно уверени, за да не изпускаме нито миг да кажем „Обичам те”, да сме всеотдайни и грижовни. Да бъдем с партньора си тук и сега, вместо да се отдаваме на носталгия по миналото или бленуване по бъдещето. Всеки ден – тук и сега, ни дава нов шанс да бъдем по-добри и по-отдадени партньори. Вероятно това ти звучи твърде принципно и извадено от някоя книга за самоусъвършенстване, но повярвай ми, всичко, за което говоря, е преживяно, изстрадано и проверено в битките – вътрешни и с другите.

Интересуваш ли се от астрологичната съвместимост между  партньорите?
Категорично - да. В живота си до тук се убедих, че да разполагаш с предварителна информация е едно от най-облекчаващите обстоятелства. Освен това на моите години – нямам време за губене. Бих искала да знам докъде се простира съвместимостта ми с партньора и кое усилие е напълно безсмислено. Без да прилагам всичко под шаблон, предпочитам да съм наясно, какво ни предстои. Не за да се предпазя от болка или разочарование, а за да дам възможност и на двама ни да израстваме заедно.

Има ли разлика в критериите ти за мъж преди години и сега и какви са те?
Като казвам да израстваме заедно, имам точно това предвид. А именно, че критериите ми са категорично различни и сега не мога да си позволя да споделям живота си с емоционално незрял мъж. Би било чудесно да сме на еквивалентни нива в личностното си развитие. Да имаме сходни ценности и приблизително еднаква визия за отношенията ни. Иначе би било много трудно да се разбираме.

Какво е отношението ти към брака – трябва ли хората да се женят?
Да, защо не! Ако има разбирателство любов, емпатия и търпение, бракът е едно от доказателствата за любов. Много хора се страхуват от брака, но категорично смятам, че оковите на брака са в главите, а не в халките ни.

Правиш ли компромиси във връзките си и на какви жертви си готова, за да просъществуват те? 
Всеки прави компромиси. Това е умение на интелигентните хора, хората, които имат достатъчно самочувствие, за да отстъпят, когато не са прави или търпеливо да изчакат партньорът да се успокои, когато двойката е в конфликт. Гъвкавостта, както във връзката, така и в бизнеса, е много ценно качество.

Повече грешки ли си допуснала в отношенията си с мъжете, или имаш повече победи?
Това не е война, която се мери с победи и поражения. Няма грешки – има уроци. Една връзка съществува, благодарение на всички участници в нея. Дадени отношения се разпадат, заради неспособността за адаптация на ангажираните в тях.

Скоро ще имаш рожден ден и си от малкото жени, които не крият възрастта си – защо? Не мисля, че възрастта определя качеството на живот на една жена. Не я крия, защото не смятам, че това е тайна. Изглеждам добре, защото съм избрала да изглеждам добре. По отношение на двойките и възрастта - свидетели сме на това, как партньори с огромна разлика в годините живеят в хармония и обратното. Всеки има своята тайна и тя се научава не само в хода и развитието на връзката. Като махнем емоциите от една връзка, можем да я разглеждаме като партньорство, подвластно на същия мениджмънт, като бизнеса. С тази разлика, че в бизнеса прекарваш определени часове, а в партньрството си 24 часа от 7 дни в седмицата. Всичко зависи от това до къде си стигнал в личностното си развитие и способността си да не се влияеш от околните. Единствените, с които е необходимо да се сравняваме, сме самите ние. Същото е и във връзката. Понякога животът на семейство Иванови, например може да ни изглежда по-добър, по-богат или по-интересен от нашия, но не бива да се поддаваме на това внушение или сравнение. Никога не знаеш какво е в душата на другите, през какво са минали и какво им е коствало развитието на дадени отношения. Не бива да съдим и сравняваме, така ще живеем много по-добре. Това се отнася за всеки от нас, не само, когато сме във връзка. Сравнявам се само със себе си. И сега се харесвам много повече. 

Снимка: Ива Екимова, личен архив


Какво правиш за себе си, за хубостта и младостта си, и какво ще кажеш на жените по този повод – важно ли е да се грижиш за външността си и защо?
Всичко е важно. Най-съществено е усърдието, което влагаме във вътрешната си красота. Външната е нейно отражение. Грижата за душата, ума и тялото правят за визията това, което никоя козметика не може да постигне. За всичко останало си имам д-р Денкова. Грижата за себе си е форма на уважение към самия теб и другите. Особено днес, когато все повече и по-често възприемаме околния свят приоритетно визуално.

В публичното пространство си известна като тв водеща, пиар, автор на разкази и стихове... Известна си с работохолизма си  – на какво се дължи той?
Тук се крие и формулата на успеха. Грижата за здравето ме държи в кондиция и ми помага да поддържам ритъма на това, което наричаш работохолизъм. Звучи като зависимост, а не е. Обичам работата си и това ме зарежда. Контактувам с много хора ежедневно и това ми дава възможност да научавам нови неща всеки ден. Когато съм уморена, се оттеглям и си почивам. Когато съм изпълнена с енергия, се приучавам да я използвам пълноценно. В нашето общество провалът е стигматизиран. А не бива. Той дава най-важните и устойчиви уроци. Това, което можеш да научиш от провала, теорията и практиката са неспособни. Случвало ми се е да не мога да изпълня дадена задача в срок, тогава се връщам назад, за да проверя къде съм сгрешила. Дали е от липса на време – това ми помага да разпределям времето си правилно; дали е от липса на концентрация – така се научавам как да се фокусирам върху дадена задача. Примерите са много.

Дъщеря ти Дара ли е твоят свят, както казваш в едно интервю? Тя на кого повече прилича – на баща си, или на майка си?
Тя е моят свят. Уча я да се фокусира върху приоритетите си! Да бъде усърдна в преследването на целите си, да не се отказва и да не губи голямата картинка. Да инвестира в развитието си и да се учи от грешките си. Нейният свят сега е музиката. И смея да твърда, че е доста концентрирана в това. Развива вокалните си качества, като посещава уроци по музика, сама открива партньорите, с които да работи по музикалните си проекти и е прецизна в преследването на най-доброто качество. Mash-up-ът, който издаде през есента на миналата година, е нейна идея, тя подбра двете песни, свърза се със Светлин Къслев, работиха заедно над проекта. Намери и прекрасен и талантлив режисьор, който засне клип, погрижи се за стайлинга, избра дрехите, гримьорите и фризьорите, направи канала си в YouTube, пусна клипа там и генерира над два милиона гледания. В момента Дара работи над песента „Пробвай се”. Звукозаписът вече е осъществен, следва заснемането на клип и реализирането му. Намесвам се само там, докъдето се простира моята експертиза. За всичко друго чудесно се оправя сама. Много се гордея с нея!

Снимка: Ива Екимова, личен архивКакви са мечтите ти за Дара, както и за теб? Даваш ли й съвети или се въздържаш? Ревнива ли си към нея и как показваш любовта си?
За да е толкова уверена и спокойна, Дара има безусловната ми любов. Показвам й я по всякакъв възможен начин. Винаги съм до нея, готова съм на всичко, за да я подкрепя и това не означава под формата на глезене. Напротив. Съвети давам само, когато ми поиска. Тя е на възраст, в която всеки опит за натрапване на съвет или мнение се посреща с яростна съпротива. Нямам мечти за нея, имам само пожелания да бъде щастлива с това, което е избрала да прави. Единственото, което искам от нея, е да слуша сърцето си, да следва интуицията си, да има висше образование и да знае езици. За себе си нямам мечти – имам планове и благодарност за всички прекрасни хора, партньори, клиенти и приятели, с които ме среща динамиката на ежедневието и работата ми. С благодарност се радвам на даровете, които получавам, на това, което имам и не се прехласвам по маловажните неща от материалния свят, които не притежавам.