Интервю с д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в I САГБАЛ "Света София", гр. София

Мама, татко и аз: Какви са най-честите усложнения при нормалното раждане?

Д-р Диков: Първото нещо, което трябва да отбележим е, че е статистически доказано, че в периода между 19 и 26-27 години естествените раждания са свързани с най-малко усложнения по понятни причини.

Искам да се извиня предварително, ако засягам някого за възрастта му, но е доказано, че колкото е по-възрастна една жена, толкова са по-големи рисковете от усложнения при раждането.

По начало рискови раждания се водят тези, които са при тийнейджъри, тези, които са в по-зряла репродуктивна възраст. Също така първото раждане се счита за по-рисково от едно второ раждане. Защото някои неща наистина могат да се покажат. Една 37-38 годишна жена в действителност може да роди нормално, но преди това трябва лекарят да е говорил с нея и много добре да са й разяснени възможностите. Бременната трябва да е запозната с информираното съгласие, тогава се прави т.нар. пробно раждане, но при отклонение от нормалния механизъм на раждането се преминава към оперативна намеса. Доста рядко се правят опити раждането да се върне в нормалния механизъм, а се преминава към цезарово сечение. Все пак сме в 21 век. Раждаемостта пада главоломно и всяко дете, което се зачене трябва в хода на бременността да бъде доказано, че се развива добре. Това е постижимо с днешните възможности за пренаталната диагностика. Това може да се гарантира спрямо днешните възможности на 100%. От друга страна бебетата, които са заченати и се развиват правилно трябва да се родят здрави, а не с някакви усложнения. Една нормално развиваща се бременност и пострадало в хода на раждането бебе, честно казано си е наказуемо. А кой да бъде подведен под отговорност си има съответните органи и институции, които решават.