Лятото е дълго. И горещо. И освен това има пандемия. И дори насред големи промени в световния ред, важни си остават едни малки неща, част от ежедневието на почти всяко семейство – как да се забавляваме децата през лятото, когато не са на училище. Те са пълни с енергия малки чудовища, които искат да бъдат хранени, забавлявани, разсмивани, учени, обгрижвани и обичани, за да могат в края на деня, ако сте късметлии, да кажат – "Това беше най-хубавият ден в живота ми!" По-често се случва обаче да измрънкат, цупейки се – "Този ден беше ужасен!" Защото дори да си намятате с шала и да се правите на super girl, никога няма да сте по-интересни от компанията на друго дете, любимата анимация или клипчерата в You Tube, в които малки богаташчета разопаковат детски играчки (наистина не знам защо тези видеа са така хипнотизиращи!)

Но септември е далеч. А дори и тогава не се знае дали децата ще тръгнат реално на училище. И докато чакаме и се надяваме някой да открие лекарство или ваксина срещу Сovid-19 (или астероид да се блъсне в Земята и да сложи край на тези мъки) ето няколко идеи как да забавляваме децата през лятото. Все пак целта е освен да им е fun и да научават разни неща, така че мозъците им да не станат като желирани мечета.

НИКАК!

Оставете децата да скучаят. Скуката е тяхното най-силно предизвикателство да станат изобретателни. Децата могат да играят и да се забавляват с минимална родителска намеса. Мога да го потвърдя от първо лице. Откакто работя от вкъщи, дъщеря ми се научи, че не съм винаги на нейно разположение. Сама си измисля игри, проекти, изобретения. След закуска казва – "Отивам си в стаята" и няколко часа по-късно там се появяват кутии за обувки, превърнати в морско дъно, карти на градове, котета от восък и т.н. Желанието за игра е вродено у децата и те винаги ще намерят начини да се забавляват. Чувството, че трябва постоянно да се грижим те да са щастливи и забавлявани, е сравнително ново и модерно. Вместо да се опитвате да предотвратите скуката, приветствайте я. И ако все пак те настояват да им предложите нещо за забавление, дайте им нещо скучно – книгата „100 години самота“ или филм на Тарковски. Това ще се окаже достатъчно отегчително за тях, така че в един момент да идат в детската си стая и да правят нещо друго.

ИГРАЧКИ, КАМЪНИ И КАЛ

За провокиране на креативността им, осигурете им някои играчки - карти, блокчета за рисуване и изрязване, кукли, топки, хартиени лодки и хартиени самолети, градински маркуч или пълна вана (в краен случай леген на терасата или в банята). Ако разполагате с двор – най-лесните неща за забавление са пръчки, камъни и кал. Това също може да е подходящ момент да се отървете от идеята, че играта трябва винаги да бъде образователна. Игрите винаги са продуктивни – някои повече, други по-малко. От тях децата винаги научават по нещо. При това по лесния начин.

ЗАПОЗНАЙ СЕ С НАШИТЕ

Лятото е чудесно време децата да преоткрият брат, сестра, братовчеди, съседи, баби дядовци и лели. Тъй като в момента е по-трудно да се посещават културни събития, провокирайте ги те самите да си организират такова. Събирайки се 2 или 3 деца, може да направят карнавал, представление с фокуси, концерт, любима сцена от филмче или друго, чиято репетиция да отнеме достатъчно време, а и да им бъде интересно.

ДА ЧИСТИШ С ПАРЦАЛА МОЖЕ ДА Е ЗАБАВНО

Домакинската работа също може да се превърне в игра, в зависимост от това колко добре или зле се справят децат. През 19-ти век в Англия са считали, че децата не за бреме за домакинството, а добре дошла работна сила. Изначално децата искат да помогнат, стига да не са ви чували много пъти да повтаряте колко е досадно, изморително и тежко. Ако създадете любопитво и интерес у тях към бърсането на прах и миенето на пода, ако го представите в забавната му светлина, те не само ще ви отменят, а и ще се забавляват искрено.

За 3-годишни – да разделят прането по цветове.
За 6-годишни – да намажат филийки за закуска или салата за обяд
За 10-годишни – да пуснат прахосмукачка или да простират

ВСИЧКО, НАПРАВЕНО НА РАЗЛИЧНО МЯСТО, Е МЕГА ИНТЕРЕСНО

Не е задължително да спите винаги в леглото. Разрешете на децата да опънат палатка в двора или в хола.
Не е задължително да обядвате винаги на масата. Хапнете на пода в кухнята или на терасата.
Не е задължително винаги да се преобличат, след като се събуди. Оставете детето да си ходи по пижама или да облече онази ваша тениска, която толкова харесва.
Не е задължително спагетите винаги да се ядат с вилица. Много по-смешно е да пробвате с ръце.

ИГРИ, ТЕЛЕФОНИ, ТАБЛЕТИ

Видеоигрите предоставят възможност за социализация. Става дума за игрите в групи. И не, децата няма да се зомбират! Достатъчно е ясно и категорично да определите времето за игра и да не се поддавате на „Само още 5 минути“ и мило закръглените очи с трепкащи мигли. От таблета детето може да направи виртуална разходка на музеи по света както и да слуша онлайн концерт. Има много хора с профили в социалните мрежи, които четат книги, записани радиоприказки и романи. Опасността, че детето „така ще свикне“ не е чак толкова голяма. Спомнете си как когато бяха бебета, много баби и приятели ви казваха – "Не го гушкай, защото така ще свикне и ще го разглезиш!". Е, въпреки това го гушкахте. Какво стана? Порасна и вече е трудно да ги хванете за прегръдка или целувка. Така е и със свикването с телефони и таблети. Винаги се появяват нови предизвикателства и нищо не е вечно. Дори и лятото. Дори и пандемията!