Заради пандемията някои хотели на морето ще останат празни тази година. Това обаче не означава, че плажовете не са пренаселени. Преките ни наблюдения показват, че има изобилие от хора на плажовете в Шкорпиловци, Шабла, Вая и Лозенец. Същевременно Китен, Царево и Слънчев бряг са доста празни и спокойни.

Когато става дума за майки с деца на море, трите Д-та по време на коронавирус, трябва да станат три Н-та. Това е по-лесният и смилаем начин, по който децата ще разберат какво е дистанция, дициплина и дезинфекция.

  • Не ходи при непознати!
  • Не пипай бисквитките с мръсни ръце!
  • Не изпивай морето!

Три майки споделят своя опит от ходенето с деца на море по време на COVID-19. 

Бистра, с дете на 5 г. на Шабла

Използвахме кофичките и лопатките, за да си очертаем територия на плажа

През седмицата по плажовете на Северното Черноморие е сравнително спокойно. Уикендите обаче става пренаселено. Като цяло, хората не спазват дистанция, а на плажа свободата пък е още по-голяма. Когато направих забележка на една жена, че е твърде близо до мен на опашката в бистрото, където обядвахме, тя, изненадано отговори – „Ох, да!“ Сякаш беше забравила за дистанция, коронавирус и т.н. Така ли лесно ли се забравя всичко това?

Какво практикувахме на плажа? Заграждахме си територия около хавлиите и чадъра с кофичките и лопатките на детето. Подреждахме и джапанките си, така че да си очертаем периметър, в който да не се настаняват чужди хора. Понякога постилахме и допълнителна хавлия или шал, които стояха празни, само за да сме сигурни, че никой няма да се настани твърде близо до нас.

Снимка: Иван Георгиев

Ралица, с 3 деца на Лозенец

Избирахме места, на които има по-малко хора

Моите наблюдения са, че никой не спазва никакви правила на плажа. Сигурно бях единствената, която си държеше децата настрани. Избирахме места, на които има по-малко хора. През почти 90% от времето децата бяха във водата, останалите 10 - под чадъра с тракащи зъби и захапали по някоя бисквита. През уикендите хората се скупчват, буквално са човек върху човека. В другата крайност пък са тези, които дори плуваха с маски. Децата ми, макар и малки (на 3 и на 5 години), обаче знаят за коронавируса и че не трябва да сме човек върху човека, а да спазваме дистанция. Мият ръце редовно, правят ни забалежка, ако проявим небрежност. За повечето родители обаче вирусът е конспирация или експеримент, жегата го мори и няма от какво да се боим. Лично аз се чувставм доста объркана - както от противоречивите сигнали, които ни дават управляващите, така и от поведението на хората като цяло.

Снимка: Ралица Михаилова

 

Росица, с дете на 7 г. на Шкорпиловци

„Тя сама си слагаше маската в раницата с играчки за плажа“

Дъщеря ми постоянно ни обръща внимание дали сме си мили ръцете в продължение на 20 секунди. На плажа постоянно носехме мокри кърпички и дезинфектант в мини опаковки. Така някак по-спокойно можех да й предложа праскова, милинка или нещо друго за хапване, след като излезе от морето или ако седнем в заведение. Виждайки, че хората влизат в магазините с маски, тя самата си слагаше нейната в раницата с играчките. „За всеки случай“ – това й беше репликата. Най-добрата защита за детето е, когато то само осъзнае, че има нужда от такава и му е обяснено какво да прави. На плажа се занимавахме с игри, които не предполагат контакт с непознати - слушане на шума от рапаните, строене на пясъчни замъци, котки и русалки, редене на камъни един върху друг за баланс и т.н.

Снимка: Росица Николова