Съвместният живот съвсем не е лесен. Двама души истински преминават през много изпитания, когато заживеят заедно, без значение от колко време са във връзка.

Умора, оплаквания, разочарования, охлаждане на страстта – всичко това е неизбежно, когато хората наистина се сблъскат с характера на човека до тях. Има обаче някои неща, които не трябва да се случват в една здрава връзка.

  • Защо Ергенът Алек Младенов иска да има 6 деца (ВИДЕО)
  • "Да"? По-щастливи и здрави ли са женените от хората, които никога не са сключвали брак
  • Любовно късметче за 27 февруари: За силата, която дава обичта към себе си и другите
  • Любовно късметче за 26 февруари: За най-важния човек, когото трябва да промениш
  • Любовно късметче за 25 февруари: За истинското значение да си красив
  • Ирина Карабаджак от "Ергенът" 2 за секса, енергийния обмен и защо жената обича с ушите
  • Любовно късметче за 24 февруари: За запълването на самотата с друг човек или чужди емоции
  • Кои са двете дами с деца в "Ергенът" 3 (ВИДЕО)
  • Любовно късметче за 23 февруари: За истинския рай в живота
  • Жизел Бюндхен има нова любов - ето с кого замени Том Брейди (СНИМКИ + ВИДЕО)

1. Завист

Снимка: iStock

Съпругът има по-интересна работа, а съпругата има нова кола? В една здрава връзка това е повод да се радвате за любимия човек, а не да завиждате. Способността да се гордеете с постиженията на партньора си, а не да се опитвате да го надминете, е страхотен знак за успеха на вашата връзка.

2. Превъзходство и конкуренция

Оставете битката извън семейството си. В здравата връзка няма конкуренция или превъзходство. Ако все пак се сблъскате с подобен проблем, насочете енергията си към това да не завиждате, а да намерите начин и вие да постигнете онова, което искате като отделна личност.  По този начин можете не само да научите нови неща и да израснете интелектуално, но и да намерите нещо, което да ви отвлече от негативните мисли.

3. Грубост и обиди

Снимка: iStock

Обидата към партньор е висша степен на неуважение. Това е ескалация на конфликта, такъв обрат, след който няма връщане назад. Помислете два пъти, преди да прекрачите тази линия.

4. Унижение

Партньорът ви постоянно ли изтъква вашите недостатъци и слабости? Непрекъснато ли му липсва нещо и вменява ли ви вина? Прави ли неоснователни сцени на ревност? Изисква да отговаряте на очакванията му, да бъдете послушни, но все пак вие сте виновни. Определено няма да видите това в една здрава връзка, защото това е токсично поведение, което изисква спешни действия. А именно раздяла.

5. Безразличие

Снимка: iStock

Безразличието унищожава повече от кавгите и скандалите. Докато съпрузите се грижат един за друг, докато все още има чувства и привличане между тях, връзката им може да бъде възстановена. Когато на единият човек не му пука, вече няма шанс. Безразличието може да бъде фалшиво, когато някой от двамата не е обиден, а просто е изключил емоциите си.

6. Манипулация

„Искам най-доброто за теб“ или  „Само аз знам кое е най-доброто“ – тези фрази звучат като: „Ти си зависим от мен, страхувам се, че няма да съм необходим, ако се справиш сам“. Подобно поведение не може да съществува в една здрава връзка. Това е прерогатив на съзависимостта.

7. Алчност

Във връзката на щастливите двойки е приятно за партньора да отдели времето, енергията и парите си за любимия човек. Ако съжалявате за един от тези ресурси, това е лош знак за взаимоотношенията ви.   

8. Липса на сексуален интерес

Снимка: iStock

Сексуалният интерес на партньорите е задължителен компонент в една връзка. Липсата на желание за интимни отношения с партньора е индикатор, че нещо не е наред. В най-трудните случаи липсата на сексуален интерес се превръща в отвращение – към сексуална активност с определен партньор.

9. „Слушам, но не чувам“

В една здрава връзка комуникацията е структурирана по различен начин и на първо място трябва да сте добри слушатели. Трябва да се интересувате от ежедневните проблеми на вашата половинка.

10. Лишаване или пренебрежение

Вариант на лишаване или игнориране е, когато нещо гложди човек, но партньорът не иска да говори за това и не иска да забележи, че такъв проблем съществува. Предпочита да го игнорира, оставяйки човека отсреща сам с очакванията си. Отказ за задоволяване на емоционалните нужди, като топлина и нежност или физически отказ от интимност – всичко това са признаци на токсична връзка.

11. Тишина

Снимка: iStock

В една щастлива връзка човек не трябва да крие чувствата и емоциите си. В съвременния живот много хора не искат да показват страховете си, за да не изглеждат уязвими, у дома обаче не трябва да е така. Близки отношения, доверието и разговорите решават много проблеми. Мълчанието ги задълбочава.

12. Неспособност да поискате помощ

В токсична връзка молбата за помощ е признак на слабост. При здрави отношения това е показател за откровеност и доверие. Ако вашият партньор би предпочел да пренапише проект пет пъти, пред това да ви помоли за помощ, а вие да местите дивана, докато гърбът ви се счупи – уви, отношенията ви далеч не са нормални.

13. Идеализация

Признак за здрава връзка е, че партньорите гледат един на друг обективно. Както предимствата, така и недостатъците на всеки от двамата са очевидни. Вместо идеализиране или обезценяване, сътрудничеството и използването на силните страни на всеки човек е в полза на здравата връзка.

14. Тормоз и нарушаване на автономията

Снимка: iStock

В една щастлива връзка и двамата партньори поддържат автономност. Всеки от тях може самостоятелно да вземе решение в каква област и до каква степен да се развива, да работи, да се реализира и дори дали да спортува. Автономията също се състои в способността на партньора да бъде сам за известно време. Всеки има правото на личен живот. При взаимозависимите отношения, правото на автономия на единия партньор се потиска от другия.

Във връзките на щастливите двойки няма включване на трети страни, обезценяване на партньора и сравнение с други. Целта на здравата връзка е да създаде силен емоционален съюз, основан на взаимно уважение и равнопоставеност на партньорите, които се стремят да живеят щастливо заедно, като и двамата работят върху качеството на връзката.