В материала има продуктово позициониране

Разместването и промяната на интериора в дома действат изключително добре за психиката. Когато прекарваме повече време в затворено пространство, дори то да е уютният ни хол, еднообразието пред очите започва да ни натоварва. Всяка сутрин си правим кафе, слагаме поставка за любимата си чаша, за да не остави мокро кръгче, сядаме на стола, който вече помни очертанията на тялотото ни, светлината пада на масата по точно определен начин, познаваме всяка драскотина по повърхността, пред очите ни всеки ден са едни и същи картини, пердета, цветове...  

След две седмици стоене вкъщи, еднаквостта започва да депресира, споделя Мая Бонева, коуч и невро-лингвистичен терапевт.

Разместването на мебели е нещо, което всеки може да направи, за да се почувства по-добре, особено с оглед на факта, че си стоим вкъщи отдавна и имаме достатъчно време. Защо е нужно? От психотерапевтична гледна точка разнообразието е жизненоважно за човек.

Елементарната промяна за очите е достатъчна, за да даде на мозъка необходимата доза “различно”, допълва терапевтката.

Какви трябва да са промените - малки или големи? Сериозно ли трябва да разместим, или дори нещо дребно ще даде резултат?

„Ако разместим нещо съвсем малко, то поне трябва да е значимо. В това число влизат смяна на цветове или преместване на картини от едната стая в друга“, отговаря на въпросите ни Мая Бонева

Снимка: ikea.bg


10 минути след като смените мястото на масата, ще се почувствате много по-добре. Маса HILVER с плот от бамбук може да е работно пространство, но може да се използва за хранене, както и като място, където да се събере цялото семейство, за да поиграе настолни игри, или да пиете кафе.

 • Ако започнете да използвате дългата й, а не късата страна, ще разполагате с повече място от двете страни на ръцете си, за документи, книги и други необходими за работата ви вещи.

 • Ако завъртите масата по различен начин, спрямо прозореца, ще получите различна доза и посока на светлината.

 • Ако поставите няколко саксии с живи цветя в единия й ъгъл, те ще разведрят погледа с цветовете си. Зеленото на листата успокоява погледа, а ароматът действа ободряващо. Да не забравяме пък че кактусите улавят вредните лъчения на компютъра.

10 минути са напълно достатъчно очите да подадат сигнал към мозъка, той да приеме новото и да му се наслади. 

„Колкото по-голяма е промяната, толкова по-добре ще се почувствате. Разместването на мебелите дава на душата ни най-вече спокойствие, съветва терапевтката.

Новите покупки, смяната на цветовете, освежаването на стените или дамаските не са каприз. Ето какво се случва с нас и с мозъка ни, ако дълго време седим в една и съща среда.

„При твърде много еднообразие мозъкът трескаво започва да търси разнообразие. Но в условия на карантина сме ограничени и не всичко, с което искаме да се разнообразяваме, е възможно. В такава ситуация мозъкът започва да праща сигнал за невъзможност за действие. Това създава у нас високо нервно напрежение. Разместването на мебелите е една хитринка за отдалечаване на този момент.“

Разместването на мебелите има и друга психотерапевтична цел. И тя е да се самосъхраним и да останем в кондиция. Целта на разместването по време на карантина е да пресечем стреса. Ако в дома има повече слънце и светлина, това действа позитивно на психиката ни. Тъмните пространства потискат, а и не са здравословни за работа и друг тип дейност, в която очите са водещи. Затова дори и само да четете любимата си книга, убедете се, че имате достатъчно добра светлина. Лампата за четене SKURUP дава мека, насочена светлина, и мястото й може да се регулира както по вертикалата, така и по хоризонталата.

"Новите цветове, новите вещи и новото им разположение в стаята са пътеката, която ще ни помогне да се занулим", обобщава Мая Бонева. Това е процес, в който успешно сваляме натрупаното напрежение и разреждаме нервността, докато отново се превърне в спокойствие.   

Стоенето вкъщи не означава да сме пасивни. Напротив - това е най-добрият момент, в който разнообразието и новите неща ще ни се отразят чудесно!

 • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
 • 5 традиционни ястия за Лазаровден и Цветница
 • 3 лесни техники за боядисване на яйца
 • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
 • Мусаката на Григор Димитров без заливка
 • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
 • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
 • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
 • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
 • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)