Трайността на отрязания цвят зависи от много фактори, като основният е същността на вида. Цветовете на ипомеата (телеграфче, телефонче, седянко) траят само един ден, а тези на хризантемата могат да издържата дори месец. Отрязаният цвят на лилиума е свеж само 4 часа, а този на китайската роза – 10. 

Върху трайността на цветето оказва влияние и времето, когато сме го откъснали, състоянието му в момента, колко цветове има и др. За да остане откъснатото цвете по дълго време свежо, то трябва да се откъсне малко преди пълното му разцъфтяване, за предпочитане рано сутрин. Тогава то е в пълен покой. Не го оставяйте да повехне преди да го сложите във вазата с вода.

Дръжките трябва да са колкото се може по-дълги, за да има достатъчно място, от което то да черпи хранителни вечества. Колкото по-дълга дръжка – толкова повече храна.

Вместо да ги късате, отрежете стеблата с остър нож. Внимавайте да се образува гладък отрез.  Ако не сте го направили, когато сте го откъснали от градината, оформете го преди да го потопите във водата. За да запазите по-дълго свежестта и красотата на цветето, всеки ден отрязвайте по малко от стеблото му. Това ще му попречи да загние от стоенето във водата. Нея пък сменяйте всеки ден. Цветята обичат да пият прясна вода.

Вечер изнасяйте вазите с букетите на хладно – на балкона, в мазето или в сенчеста стая.

Ако режете цвят, чието стебло изпуска млечен сок, правете го под вода. Млечният сок се втвърдява много бързо при контакт с въздуха. В резултат запушва каналите на стеблото, през които то смуче вода. Цветовете с твърди дръжки, като божур  хризантема трябва да разцепите около 4 см. Така по-добре ще се напояват.  Ако пък са много твърди, като на люляка, може да ги начукате с чук или дръжката на ножа. Целта е да станат на влакна.

Някои разтвори също помагат за трайността на цвета. В магазинната мрежа се продават различни храни за цветя, които най-често са течни и се добавят във водата. В домашни условия също може да си приготвите подобен разтвор. За свежестта на цвета помагат:
  • ½ ч. л. захар, разтворена в 1 л вода
  • 1 таблетка аспирин, разтворена в 2 литра вода
  • 1 ч. л. готварска сол, разтворена в 1 л вода
На трайността на отрязания цвят влияе и близостта на други цветя и плодове. Наример карамфилите и градинските кученца увяхват бързо, ако до тях има поставени зрели ябълки. Момините сълзи пък карат теменужките бързо да умират. Розите и кремът са по-трайни, когато са в букет с други цветя, отколкото, ако са сами във вазата. Клонче от кипарис, поставено сред букет от лалета пък, ще удължи живота им. Жасминът подсилва както живота, така и аромата на момината сълза.