Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи. Всъщност – грижите за орхидеята не са никак сложни.


Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Ако за първи път си купувате орхидея, изберете такава от вида фаленопсис – те са най-непретенциозни. Прецъфтелите орхидеи често се предлагат на по-ниски цени. Това е възможност да икономисате малко пари. Прецъфтяването не бива да ви притеснява. По-важното е цветето да е здраво. Скоро то ще разцъфне отново.

  • Водата, с която поливате, трябва да е мека

Най-лесният начин да определите дали почвата е влажна е като промушите пръст. При натиск той трябва да влиза лесно, да усещате приятна влажност по кожата, но по него да не остават мокри следи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Водата, с която поливате, задължително трябва да е топла, желателно е да е преварена или поне престояла. Веднъж в месеца къпете орхидеята. Струята трябва да не е много силна, а водата да е топла.

  • Почвата за орхидеите

Тя съдържа борова кора, корени от папрат, мъх, дървесни иглички. В цветарските магазини се продават готови смеси, така че само попитайте. Как може да проверите дали почвата е качествена и подходяща? Когато поливате цветето, водата не трябва да се задържа на повърхността, а веднага да попива. След 3-4 дни почвата трябва напълно да е изсъхнала. 

  • Не прекалявайте с торенето

Орхидеята трябва да се подхранва само когато е в активния си период. Ако използвате течен тор, разреждайте го с малко повече вода, отколкото е написано на указанията. Изличната тор може да разболее растението. Веднъж месечно промивайте почвата с чиста вода, за да отстраните солта и котления камък, които се наслагват в него.

  • Давайте на орхидеята почивка

След цъфтеж растението има нужда да възстанови силите си. Това обаче не означава, че трябва усилено да го подхранвате. Напротив – категорично забранено е. Поставете цветето в полутъмно, хладно помещение, вместо да поливате, само го пръскайте.

  • Спазвайте всички правила за грижа

Ако температурата в стаята е висока, а влажността ниска – пръскайте растението по-често. Ако е хладно и тъмно – поливайте по-рядко. Често орхидеята расте, но не цъфти. В такива случаи трябва да спрете да изпозлвате препарти с азот и да увеличите тези с калий и фосфор.

  • Орхидеите - място и въздух

През лятото трябва да защитавате орхидеята от слънчевите лъчи, а през зимата да има подходящо изкуствено осветление. По време на цъфтене осветлението трябва да се намали, за да не увехнат бързо цветовете. Ако се грижите правилно за тях, ще се радвате на прекрасните цветове на орхидеята в продължение на 3-4 месеца. Особено важно е мястото, на което сте поставили цветето в стаята. Орхидеята се чувства добре, ако стои до западен или източен прозорец. Орхидеята е топлолюбиво растение, но не понася задух. Затова трябва да я поставите на проветриво място и често да отваряте прозорците, за да влиза свеж въздух, та дори той да е много студен. Но не забравяйте, че те не обичат течението, затова само открехвайте прозореца. Прзе лятото може да ги изнасяте на балкона.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos