Ако посетите "Cornbrook Medical Practice" в Манчестър, Англия, може да се приберете без рецепта за лекарства, но с растение. Медицинският център е един от първите, които предписват зеленина на пациентите, за да помогнат за лечението на тревожност и депресия.

Снимка: iStock

Терапията се основава на идеята, че контактът с природата - дори нещо толкова просто като едно стайно растение - може да има ползи за здравето. Центърът, който отглежда на място билки като маточина и непета (котешка мента), също приканва пациентите по-късно да се върнат, за да помагат в градината заедно с другите хора. 

"Има доказателства, че хората, които са социално изолирани, имат по-лоши здравословни показатели", казва Джон Рос, директор на местната организация с нестопанска цел "Sow the City", която работи с лекари и болници за интегриране на градинарската терапия. 

"Ние предлагаме вид обществен проект [в рамките на лекарския кабинет], за да могат хората да се съберат и да отглеждат растенията и да градинарстват заедно с другите пациенти", допълва Рос.

Когато създават нова програма в клиниките, служителите от неправителствената организация работят с лекарите и пациенти, за да решат от кой вид градинарство има най-голям смисъл - работа в зеленчукова градина или просто място за почивка сред зеленината - и след това провеждат сесии за обучение на пациентите по градинарство. Растенията, които лекарските кабинети предписват, са лесни за отглеждане.

"Опитваме се да го направим възможно най-просто, като гледаме растенията да са здрави в началото и да обучим хората как да се грижат за тях", казва Рос.

Интересът към градинарството в здравеопазването нараства, казва Рос, тъй като Националната здравна служба на Великобритания все повече се интересува от намирането на начини за предотвратяване на болестите.

 

"Ще трябва да започнат да мислят за предотвратяване на заболяванията на хората. Това е голямата промяна в парадигмата на здравеопазването", допълва Рос.

Днешният 10 септември е Световен ден за предотвратяване на самоубийствата – чества се по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).