.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

За градинарството като антистрес терапия

LadyZone.bg | преди 2 години
2111077630.jpg
... или как градинарската дейност влияе върху психическото здраве.

Според последни проучвания, направени от учини в Харвардския университет, хората, живеещи в район, богат на растителност, се отличават с по-добро физическо и психическо здраве от останалите, като 30% от живеещите в близост до зелени площи са показали по-ниски нива на депресия.

Когато се грижим за цветята, ние се потапяме в естествения ритъм на природата, а това от своя страна ни връща към нормалния ни начин на живот и общуването с природата. Специалистите категорично твърдят, че редовният контакт с растенията, животните и околната среда може да подобри значително както физическото, така и емоционалното ни здраве.

#Почвата действа като антидепресант
Установено е, че почвата има сходни ефекти върху мозъка, каквито притежават антидепресантите, подобряващи настроението. Проучване от университета в Бристол установило, че мишките, които били изложени на "приятелските" бактерии, присъстващи в почвата, променили поведението си по подобен под влиянието на антидепресантите начин. След обстойно проучване на мозъците на мишките, учените
открили по-високи нива на серотонини в тях – хормон, който повишава настроението. Ето защо хората, които редовно се грижат за градината, вдишват миризмата на почвата, имат чест досег до нейните "щастливи" бактерии и изпитват значително по-малко стрес от останалите.

#Лекува стрес
Според психотерапевтите градинарството е дейност, която помага на много хора, изпаднали в състояние на стрес и депресия. Самата грижа за растенията изисква съсредоточаване и абстрахиране от ежедневните тегоби и тревоги, както и фокусиране на вниманието върху самите тях. Така тя оказва терапевтичен ефект върху множество стресови състояния като страх, тревожност, потиснатост, депресия.

#Подобрява мозъчната активност
Градинарство упражнява както тялото, така и предоставя възможност за активиране на умствената дейност. Грижата за растенията облагородява мисленето и добавя нови знания за природата. В същото време, проучвания недвусмислено доказват, че градинарската дейност осезателно подобрява и се отразява благотворно върху такива заболявания като Алцхаймер и деменция.


Знаете ли, че множество здравни организации, национални и местни, използват градинарската терапия като част от програмата си за лечение. Така например процъфтяват все повече благотворителни организации по света, чиято цел е, чрез градинарска дейност, да се даде възможност за положителна промяна в живота на много хората с увреждания и в неравностойно положение.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Кои са най-ценните подаръци за рождения ви ден?