.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Градинарството може да намали с 18% риска от преждевременна смърт

Евгений Милов | преди 28 седмици
Градинарство
Снимка: iStock
Градинарствате ли (поне)?

Да се гмурнете сред растенията, докато работите в градината, може да се окаже идеалният начин за поддържане на добро здраве.

Това сочат резултатите от ново проучване, което установява, че хората, които са активни в продължение на 10-60 минути седмично - включително градинарство - са с 18% по-малко вероятно да умрат от преждевременна смърт. 

Проучването показва, че само десет минути умерени физически упражнения на седмица е достатъчно, за да се намали рискът от смъртност в средна и напреднала възраст.

Градинарство
Снимка: iStock

Изследването е обхванало 88 000 американци на възраст от 40 до 85 години за период средно от девет години, като установява, че тези, които са били активни между 10 и 60 минути на седмица - включително градинарство, ходене и танци - имат 18% по-малка вероятно да умрат по време на проучването, в сравнение с онези, които изобщо не са извършвали никакви физически упражнения.

Авторите на изследването от от Университета на Тексас в САЩ и Шандонгския университет в Китай заявяват, че тези, които са достигнали до 150-минутна активност седмично, са с 31% по-малка вероятност да умрат от онези, които водят по-заседнал начин на живот.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?