Британската актриса Ема Уотсън стана на 29 г. на 15 април. Една от най-вдъхновяващите млади дами на нашето време е получила прекрасен портрет от неин приятел, който според нас напълно разкрива прекрасната й същност - нежна, романтична, свободолюбива и силна.

Ема е родена в Париж, където е живяла до петата си година. След развода на родителите си се мести заедно с майка си и по-малкия си брат в Оксфордшър. Постъпва в Оксфордската катедра по театрално изкуство, където е учила пеене, танцуване и актьорство.  

През 1999 г. започва кастингът за "Хари Потър и Философският камък" – филмовата адаптация на най-продаваната книга на британския автор Джоан Роулинг. Кастинг агентите научават за Уотсън от учителката ѝ в Оксфорд и били очаровани от нейната увереност. Самата Дж. К.Роулинг харесала страшно много Ема и я подкрепила на първите ѝ тестови снимки. Първата роля на Уотсън извън Хари Потър е във филма на Би Би Си Балетни обувки, адаптация по едноименната книга на Ноел Стрийтфилд. Участва и във филмовата адаптация на "Дисни" анимацията "Красавицата и Звяра".

През 2009 година пък прави своя дебют на модната сцена за компанията Burberry при представянето на есенно-зимната им колекция.

Ема отделя силно внимание и на образованието си. Тя е бакалавър по английска литература. Четенето на книги й е страст. Сертифициран преподавател е по йога и медитация.

Актрисата е жена със силно изразена социална позиция. Тя е посланик на добра воля на ООН, стои зад кампанията HeForShe, която се бори за равенство между половете.