Спонсориран материал

Несъмнено местата, които постоянно се експлоатират в дома са и едни от най-мръсните. Сигурни сме, че се досетихте веднага за банята и кухнята. Обяснението е съвсем просто – там винаги присъства поне един от факторите, които съпътстват появата на бактерии – топлина, влага или храна.

Препаратите на хлорна основа като Domestos например убиват всички познати вируси и бактерии и е добре да  дезинфекцираме поне веднъж дневно с тях. За да предотвратим появата на вируси и бактерии, е важно да знаем на кои вещи и места в дома да обръщаме по-голямо внимание при чистенето. 

Дъската за рязане

Снимка: istockphoto.com


Независимо дали е дървена или пластмасова, дъската за рязане е почти винаги мокра, което създава отлична среда за разпространение на бактерии. Важно при използването й е тя да бъде добре измита преди следваща употреба. Добрите домакини имат и отделни дъски за рязане на месо и рязане на зеленчуци и плодове.

Копчетата на котлона и фурната

Снимка: istockphoto.com


Често се случва да включваме котлона или фурната, докато режем месото и зеленчуците за супата и когато ръцете ни са мръсни, нали? А колко често се случва да ги почиствате? Поне веднъж в седмицата ги минавайте с мокра гъба и препарат, а ако имат опция за изваждане, може направо да ги миете в съдомиялната.

Кухненският плот

Снимка: istockphoto.com


Най-мръсните места на кухненския плот очаквано са около котлона и около мивката. На едното място готвим, а на другото мием чинии, хранителни продукти и ръцете си. Уверете се, че почиствате след всяко готвене и миене, за да предпазите повърхностите не само от поява на бактерии, но и на плесен.

Дръжките на мивката

Снимка: istockphoto.com


В банята или в кухнята дръжките на мивката биват докосвани десетки пъти всеки ден. Първия път с мръсни ръце, за да пуснете водата и да ги измиете, а после и с чисти, за да спрете водата. Уверете се, че често почиствате не само заради натрупванията от котлен камък, а и защото там лесно се разпространяват бактерии.

Чашата или поставката за четки за зъби

Снимка: istockphoto.com


Поставката за четки за зъби намира място сред най-мръсните вещи във всеки дом, в който банята и тоалетната са на едно място. Доказано е, че пускането на водата на тоалетната чиния след физиологични нужди разпръсква фекални води, които се разпръскват на голяма височина. Можете да миете чашата или поставката в съдомиялната за по-добра дезинфекция.

Кухненската мивка

Снимка: istockphoto.com


Там винаги е мокро и е най-перфектната среда за развитие на микроорганизми и плесен. Добре е да почиствате мивката поне два пъти седмично и да дезинфекцирате с подходящ препарат. Веднъж в месеца може да пускате и подходящ препарат, който да почивства и тръбите, в които се оттича мръсната вода.

Гъбата за миене на чинии

Снимка: istockphoto.com


Един от най-мръсните предмети у дома иронично се оказва, че ни служи за почистване и това е гъбата за миене на чинии. Тя винаги е мокра или влажна, така че това не е никаква изненада за никой. Сменяйте я с нова на всеки 2-3 седмици, а два пъти седмично е добре да я пускате в микровълновата за 1-2 минути, за да убиете микробите.

Дистанционното, телефон, смартфон

Снимка: istockphoto.com


И трите устройства често се използват от всички членове на семейството всекидневно. Понякога дори не се замисляме дали ги докосваме с чисти или мръсни ръце. Забърсвайте повърxностите веднъж на няколко дни с мокри кърпички.

Купите за храна и вода и играчките на домашните любимци

Снимка: istockphoto.com


С особена сила това се отнася за домашни любимци, които се нуждаят от всекидневно извеждане навън като кучетата. Често те донасят вкъщи и бактерии, които полепват по играчките и купите им за хранене. Почиствайте всекидневно тези предмети.

Резероварът за вода на кафемашината

Снимка: istockphoto.com


Поглеждали ли сте някога какво има на дъното на резервоара за вода? Ако не сте го почиствали скоро, може да се окаже, че той дори е плесенясал и има зелено по ръбчетата. Ако резервоарът се изважда от кафемашината, може спокойно да го пускате веднъж в месеца в съдомиялната.