Има ли такова нещо като "Невинно малко убийство"? Да, на сцената на театър "София", който представят своята най-нова френска постановка в Театро насветовноизвестния драматург Жан Пиер Мартинез.

История за любовен четириъгълник, изиграна от трима актьори. Къде е четвъртият, разказва новата постановка на театър София.

"Невинно малко убийство" e най-новата черна комедия на софийската театрална сцена с френски почерк и френски автор.

"Аз обичам да си играя с по-мрачни теми, комедия на мрака, смъртта, насилието", разказа Жан Пиер Мартинез за bTV. "Обичам черния хумор, неща мрачни, но и забавни, защото във всички случаи, това е въображаемо насилие."

Няма ден, в който да не играят пиеса на Жан Пиер Мартинез по света. Със своите 400 постановки на година, десетки сценарии за сериали и множество книги, Жан Пиер се превръща в един от най-активните френски драматурзи по света.

"Когато пиша за театър имам чувството, че пиша едни твърде френски истории. И когато пиесите ми се играят в страни, които са твърде различни, например тази, която се играе тук, в "Театро", беше създадена в Мадагаскар преди три-четири години. След това се постави и във Франция, Испания, Мадрид, Португалия. Но днес се поставя и в Пакистан!"

Оказва се, че в своя живот, Жан Пиер не изпитва лично сюжета на "Малко невинно убийство".

"Започва реалистично, но бързо се стига до необичайни ситуации. Обикновени хора, които са докарани до необикновени състояния. Мъж лъже жена си и от тази лъжа се зарежда серия от реакции, като ядрена реакция. Това не са ситуации вдъхновени от моя личен опит. Имам други пиеси повлияни от моя живот, но те са много по-банални. Това не ме е спохождало, но може да ми се случи. Когато кажеш, че един съпруг мами съпругата си - на мен, впрочем, не ми се е случвало - това са неща, с които можем да се сблъскаме."

"Мисля, че Хичкок беше казал, че театърът - това е животът без скучните моменти. Това е и моето определение за театъра - ако разказваме собствения си живот рискуваме да сме скучни."

В своята 30-годишна кариера, Жан Пиер е писал и за телевизия. По-различно ли се разсмива през малкия екран?

"Преди да пиша за театър пишех много за телевизия. И това е вселена, която ми е позната. Що се отнася до сериалите, френските бледнеят пред американските - те са най-сполучливите в световен мащаб. Има големи класики като "Приятели" например. Обожавам, защото има персонажи, които са много докосващи. Има ежедневни ситуации, които ни се струват банални, но това е заблуждаващо."

За Жан Пиер най-добрата комедия е тази, която си играе със сериозните проблеми.

"Ако една комедия е направена само от шегички, от хващащи фрази, това не работи. Моите пиеси тръгват от силна ситуация и след това в диалога се появяват хрумки и шеги, но те са плюс."