„Рециклирането в днешно време не е въпрос на мода, а е задължителна тема и налагане на нова култура на мислене“, споделя Румяна Пенева, консултант по личен стил.

Срещаме ви с имидж консултанта в специалната Зелена седмица на bTV. Като специалист в света на модата и дрехите втора употреба, Румяна Пенева дава полезни съвети за рециклирането на облеклото, така че да НЕ вредим на околната среда.

Новата култура в модата с дрехи втора употреба

Снимка: iStock

"Всеки от нас има свой принос за тоновете боклук, които заливат пранетата Земя, включително и този от дрехите, продукт на бързата мода. Онези, които се произвеждат и след това изхвърлят в огромни количества. Дали ще гледаме на дрехите втора употреба като начин на рециклиране, или клошарски подход към облеклото, е въпрос на лична съвест."

Според нея с годините предразсъдъците и негативното отношение към дрехите втора употреба са изчезнали.

Терминът „втора употреба“ се разширява с времето. Отдавна така не се означават само магазинчетата за дрехи second hand. В последните години наблюдаваме навлизането на различни групи, общности, сайтове и базари, които предлагат носени дрехи.

„Смятам че това е отделен бранш, който се разраства все повече и има още накъде да се разширява“, сподели Румяна.

Магазините за дрехи втора употреба крият скъпоценни материи като алпака, кашмир, коприна и вълна. При тази мода могат да бъдат закупени скъпи и качествени марки на много по-ниска цена.

Правило за рециклиране в модата

Снимка: iStock

„Природосъобразността в модата например е капсулният гардероб. По-малко, но по-качествени дрехи“, каза специалистът. Опазването на околната среда се изразява и в по-малкото пазаруване и не трупане на материали и вещи.

„Сигурно всички са чували, че ако не са носили една дреха в рамките на година, е време да я пуснат“, напомни Румяна. Къде обаче?

Снимка: iStock

Тези дрехи може да оставите в специални контейнери за целта, да бъде направено дарение, подарък на приятел или дори дрехата да бъде препродадена и да започне свой нов живот.

„На някои от етикетите на дрехите пише рециклиран полиестер, но аз предпочитам такива материи като вълната, които съвсем естествено и природосъобразно се разграждат с годините, без да замърсяват. Бях наистина изумена преди време, когато прочетох, че при прането на дрехи от акрил, полиестер, се отделят пластмасови частици, които влизат в каналите и след това в земята“, обясни Пенева.

Нов живот за старите дрехи

Снимка: iStock

„Това се случва, когато от стари дрехи някой създава произведения на изкуството – прави одеяла, кукли за игра или пък чанти“

Нов живот могат да имат дрехите и когато се разделят със стария си собственик и намерят нов, който да им се радва и да ги използва. Така удължава жизнения им цикъл. „Всяка дреха може да бъде преобразена с подходящия аксесоар“, допълни Румяна.