„Рециклирането в днешно време не е въпрос на мода, а е задължителна тема и налагане на нова култура на мислене“, споделя Румяна Пенева, консултант по личен стил.

Срещаме ви с имидж консултанта в специалната Зелена седмица на bTV. Като специалист в света на модата и дрехите втора употреба, Румяна Пенева дава полезни съвети за рециклирането на облеклото, така че да НЕ вредим на околната среда.

Новата култура в модата с дрехи втора употреба

Снимка: iStock

"Всеки от нас има свой принос за тоновете боклук, които заливат пранетата Земя, включително и този от дрехите, продукт на бързата мода. Онези, които се произвеждат и след това изхвърлят в огромни количества. Дали ще гледаме на дрехите втора употреба като начин на рециклиране, или клошарски подход към облеклото, е въпрос на лична съвест."

Според нея с годините предразсъдъците и негативното отношение към дрехите втора употреба са изчезнали.

Терминът „втора употреба“ се разширява с времето. Отдавна така не се означават само магазинчетата за дрехи second hand. В последните години наблюдаваме навлизането на различни групи, общности, сайтове и базари, които предлагат носени дрехи.

„Смятам че това е отделен бранш, който се разраства все повече и има още накъде да се разширява“, сподели Румяна.

Магазините за дрехи втора употреба крият скъпоценни материи като алпака, кашмир, коприна и вълна. При тази мода могат да бъдат закупени скъпи и качествени марки на много по-ниска цена.

Правило за рециклиране в модата

Снимка: iStock

„Природосъобразността в модата например е капсулният гардероб. По-малко, но по-качествени дрехи“, каза специалистът. Опазването на околната среда се изразява и в по-малкото пазаруване и не трупане на материали и вещи.

„Сигурно всички са чували, че ако не са носили една дреха в рамките на година, е време да я пуснат“, напомни Румяна. Къде обаче?

Снимка: iStock

Тези дрехи може да оставите в специални контейнери за целта, да бъде направено дарение, подарък на приятел или дори дрехата да бъде препродадена и да започне свой нов живот.

„На някои от етикетите на дрехите пише рециклиран полиестер, но аз предпочитам такива материи като вълната, които съвсем естествено и природосъобразно се разграждат с годините, без да замърсяват. Бях наистина изумена преди време, когато прочетох, че при прането на дрехи от акрил, полиестер, се отделят пластмасови частици, които влизат в каналите и след това в земята“, обясни Пенева.

Нов живот за старите дрехи

Снимка: iStock

„Това се случва, когато от стари дрехи някой създава произведения на изкуството – прави одеяла, кукли за игра или пък чанти“

Нов живот могат да имат дрехите и когато се разделят със стария си собственик и намерят нов, който да им се радва и да ги използва. Така удължава жизнения им цикъл. „Всяка дреха може да бъде преобразена с подходящия аксесоар“, допълни Румяна.

Дрехите на мама и на баба са безценни

„Те в никой случай не са за пренебрегване, защото са много качествени и здрави като материи“, каза Румяна. „Със сигурност след прането тази дреха няма да станат на бобчета или да се отпуснат“, допълни тя.

Ето как да съхраним дрехите максимално дълго време

„Моят съвет е да избирате естествени материи, да следвате инструкциите на етикета за пране, за да може максимално дълго време да запазите нейните качества“, обясни специалистът. За материи като вълна и кашмир е необходима по-голяма грижа. „Лятото вълнените дрехи трябва да са изпрани добре и прибрани така, че да не ги нападнат молци“, сподели тя. В днешно време обаче най-големият враг на дрехите е сушилнята

„Колкото е удобна, толкова е и вредна, защото често свива, обезформя или избелва цвета“, категорична е Пенева. Важно за любимите ви дрехи е да ги перете на ниска температура и без центрофуга с подходящ препарат.