Модната индустрия е един от най-големите замърсители в света. Микропластмаса от материалите, използвани за изработка на дрехи, остава във водата, въздуха и в почвата. 

Бързата мода” (fast fashion), възникнала през 90-те години на миналия век, владее модния пазар и до днес. Дрехите, които предлага, са широко достъпни, не особено качествени и често бързо приключват живота си на боклука, което води до редица екологични проблеми.

Един от начините устойчивата мода да е част от гардероба ни е като пазаруваме дрехи втора ръка. В новия епизод на “Малки разговори” с Ladyzone.bg ви запознаваме с Юлиян Стоянов, който е запален по модата и дрехите втора ръка и който вече половин година пазарува от такива магазини.

Студент в Англия, Юлиян се връща миналата Коледа само с едно малко куфарче и не планира да се застоява за дълго. Но престоят му от месец се удължава вече половин година. Необходимостта от дрехи всъщност го подтиква към магазините за втора употреба. Самият той в началото проявява предразсъдъци, но негова близка приятелка го води в такъв магазин, където му намира риза Ralph Lauren за 1 лев.

Кой би устоял на тази оферта?

Снимка: Евгений Милов

Без много колебания Юлиян купува ризата, а скоро започва и той самият да обикаля вторите употреби и да “ловува” качествени находки на ниски цени. Той смята, че пазаруването на дрехи втора ръка може да бъде както хоби, така и бизнес.

“Аз в момента съм любител и просто си купувам. Но виждам много Инстаграм акаунти на наши връстници, които отиват на лов за находки и това, което им хареса, го препродават.”

Самият Юлиян черпи вдъхновение от приятелите си, които са му показали този начин на пазаруване. Някои ютубъри също умело показват в своите канали как може да намираме и съчетаваме дрехи втора ръка. 

“Моят тоалет е 5 лева. Докато идвах насам към студиото и минах покрай моите колеги, се похвалих. И ето така вдъхновявам хората. Защо ти е да даваш 200 лева за една тениска като можеш и за два”, казва Юлиян.

Снимка: Евгений Милов

Четири неща, които според него е добре да знаете, когато влезете в магазин за втора употреба:

  • "Може да мирише малко гадно, това си го има във всички магазини за втора употреба, даже си приличат.
  • "Най-добре е да си имаш някой приятел, който е малко по-про в пазаруването от втори употреби и има набито око и когато на теб ти писне, че нищо не можеш да намериш, на него все нещо ще им хване окото. Дали ще го харесаш, ти си решаваш."
  • "Търпение, въоръжаваш се с търпение. Влизаш в магазина и почваш с двата пръста, едно по едно през всяка блузка - всичко”.
  • "Трябва да имаш опции. Не може да влезеш в един магазин за втора употреба и да си смениш целия гардероб. Може и нищо да не си вземеш. Просто не знаеш на какво ще попаднеш.”

Ниските цени на дрехите втора ръка често са много примамливи и може да доведат до ефекта на пристрастяване и сдобиване с ненужни дрехи. Юлиян признава, че не е лесно човек да си бие спирачките, особено когато цените на дрехите варират между един и три лева.

“При мен това нещо е като хазарт. Като бабите, които си дават половината пенсия за търкане на билетчета. Обаче просто си казваш: “Окей, имам достатъчно дрехи, стига толкова, сега вече почвам нещо, което наистина си заслужава да се купи.”

Вижте част от находките на Юлиян: