Ирина Памятних е илюстратор, дизайнер и не на последно място откривател на съкровища. Доказва го всяко жилище, което е обитавала. Защото тя има чудното умение да превръща сивите и скучни апартаменти в цветни и уютни домове. При това почти без пари!

Как се случва магията - ще ви разкажем сега. 

  • 35 вещи с Фрида Кало и дърва от обора: как Джули от Белгия обнови стара българска къща
  • Светла Иванова: Харесвам стила ар деко, предлага богатство на цветове и орнаменти
  • В дома на Анелия Овнарска-Милушева - двор с каменна ограда и малка градинка за зелени подправки
  • Нора Ампова: Апартаментът ми има излъчването на бутиково хотелче, музей, бар и ресторант
  • Мишер Анастасова: Едно жилище е станало дом, когато искаш да прекарваш повече време в него, отколкото навън
  • Инстаграмският дом на Йоана Йокко: Най-хубавото нещо е, че в него цари любов
  • Катето Евро разкри тайната си рецепта за козунаци
  • Деница от „Ергенът“ за своя дом на село с овощна градина и много цветя
  • Как да си направим лесна и ефектна великденска декорация
  • Радостина Драгостинова, която превърна дома си в магия с... „натурии“

В дома си по уникален начин Ирина съчетава модерни мебели с бюджетни попадения от битака. Еклектичния стил на пердетата и килимите си допълва с реставрирани находки и вещи от благотворителни магазини. А някои неща просто намира на улицата. С което затвърждава максимата, че боклукът за едни е съкровище за други.  

Снимка: Ирина Памятних

Модерни магазини VS битака

Когато живеех в Лозенец, един парадоксален квартал, хората изхвърляха уникални неща. Там си намерих страхотна пейка, която сложих пред апартамента, за да седнеш и да си обуеш обувките. Намирала съм също вази, ретро сифона ми, фантастични албуми и сервизи.

Не си представя веднага къде точно в дома си ще сложи новата придобивка, но винаги й намира място. 

Повечето й неща са в една гама - обожава синьо. И така, ако попадне на красива вещ, просто я взима, за да стане тя част от бъбривия й домашен рай.

"Плюсовете на нещата от битака пред такива от модерния магазин естествено са ниските цени. Ако искате да си купите стара мебел, от дървесина, естествено потъмняла от времето, няма да я намерите в модерен магазин." 

Наясно е и с плюсовете на нещата от модерните магазини, разбира се, а именно, че са нови. Бюрото, което си купува, за да й е достатъчно комфортно да създава своите илюстрации, е високотехнолично - може да се вдига и да се спуска и е много скъпа и модерна вещ. Според Ирина всеки предмет трябва да бъде избиран според неговото предназначение. Легло например никога не би си купила от антиквариант, защото ще й е трудно да го ремонтира. Но признава, че там има много вещи, които само чакат да бъдат открити и купени.

Самата тя открива съкровищата си навсякъде. Покупките обаче сами по себе си не са достатъчни, за да превърнат един дом в тържество на уюта и цвета. На помощ идва креативността. 


Снимка: Ирина Памятних


Първото и най-важно нещо за мен е балконът, издава Ирина. 

"Тъй като съм маниак на тема цветя, първото нещо, което правя, е да измисля начин да засадя максимално количество цветя на балкона. Навдсякъде, където отида, построявам конструкция, по която цветята да могат да се катерят. И става супер готино, ако тази конструкция покрива част от балкона, защото се получава вълшебен кът със зеленина отвсякъде. Много обичам да закчавам висящи кошници покрай стените. Те създават разнообразие и озеленяването е на няколко нива."

Снимка: Ирина Памятних

Как да променим кухнята и банята, без да похарчим цялата си заплата? >>>

Как да променим кухнята и банята, без да похарчим цялата си заплата?

Освен промяната на балкона, в новото място, което обитава, променя кухнята.

Тя е спретната и чиста, но беше доста скучна. Реших да махна вратичката на шкафчето над мивката. Така получих полица и на нея наредих сините си чинии. По този начин се получи готино цветно петно.

На стената зад мивката пък с нанолепенки залепва красива бамбукова щора. Пред нея слага тръби, на които могат да се закачват съдове и прибори.  

Снимка: Ирина Памятних

Друго важнo решение е промяната в банята. В настоящия й апартамент тя е много малка, като килерче. Мрачното помещение превръща във ведро и приятно с няколко неща от магазинчета за левче.

"Купих няколко малки лейки от Женския пазар и много хубави изкуствени цветя, които максимално приличат на естествени. Подредих и няколко кошнички, в които да държа козметика."

Снимка: Ирина ПамятнихСтената с грозните тръби използва, за да закачва зад тях метлата и парцала за под. За да скрие не толкова приятната гледка, отпред поставя красива завеса за баня.

Последният й щрих са стикерите на френска тематика. Така, по собствените й думи, банята става симпатична и приветлива. 

Как да направим жилището уютно, ако сме под наем? >>>