В разгара на пролетното почистване все по-честа гледка стават изхвърлените дрехи и обувки около контейнерите за боклук. Хората тайно се надяват, че някой в нужда може да си ги хареса, давайки им шанс за нов живот. Истината обаче е, че просто нямаме представа какво друго бихме могли да направим с ненужния текстил в гардеробите си.

В центъра на София се появи причудлива инсталация на контейнер, пълен с дрехи. Тази необичайна акция предизвика множество въпроси. Някои се опитаха да станат част от каузата като оставят лични дрехи в него, други се снимаха и коментираха в социалните мрежи с различни догадки и хипотези.

Кампанията е инициирана от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. В сайта им ще има информация за възможностите за рециклиране, която ще бъде оповестена след 10 април.

Интересни факти:

• В България се генерират почти 100 000 тона отпадъци на година от стари дрехи и обувки.

• Текстилът, попаднал в сметищата за общи отпадъци, гние с години - синтетичните влакна не се разграждат, а вълнените при разграждането си в природата произвеждат метан, който е основен виновник за глобално затопляне.

• Дрехите от небиоразградими материи остават на бунището повече от 200 години.

Старите обувки се разлагат за близо 10 години, а гумените им или синтетични подметки – между 50 и 80 години.

• Боите и химикалите, използвани в производството на текстила, замърсяват почвата със силно отровни или опасни химични съединения.

• Около 40% от дрехите в гардеробите ни са носени рядко или никога.

Единствената алтернатива на тези плашещи статистики е съзнателното възприемане на факта, че дрехите не са боклук. Чрез специалните контейнери и инициативи за събиране на ненужен текстил, дрехите могат да бъдат повторно употребявани или да бъдат целенасочено рециклирани, но само ако не са изхвърлени в контейнерите за общ отпадък. Промяната на статистиката зависи от информираността и действията на всеки един от нас.