В пряка на най-големия софийски булевард, зад тъмна, тежка врата се разгръща едно светло пространство с преобладаващо жълто, живописно и... коктейлно. KaRe-Arte, на ул. „Парчевич“ 36, e ново място в столицата, където може да пийнете с приятели след работа, да хапнете нещо вкусно на обяд, да се включите в quiz игра, да поработите на лаптопа си или просто да се отпуснете с чаша топла напитка в ръка.
Трима зад една идея
Зад интересното „квадратно име“, овкусено с изкуство, стоят Калина, Биляна и Тодорин. Познават се от работата им в областта на финансите, но това, което ги свързва по-силно, е идеята за арт място с перфектно изчистени детайли, и нуждата да реализират вътрешния си творчески импулс.
KaRe-Arte е пространство за съвременна култура, без претенции да навлиза в дълбоката интелектуалност. То е чудесно за хора, които имат нужда от място за изява – представяния на книги, изложби, бутикови събития и др.
Пийване/хапване...
Тодорин е човекът зад бара. Той прави коктейли, за които често се казва, че се „дъвчат“. Повдигнахте ли вежда изненадано? И аз така. Особено докато гледах красивата си чаша с пикантно кафе и ликьор от череши с черен шоколад. Не смеех дори да разбъркам тази красота, камо ли да я... дъвча.
„Обичам да готвя и много често се случва идеята за някакъв коктейл да е породена от готварска рецепта. Предната вечер например един от коктейлите беше със сладко от люти чушки, което беше провокирано от опитването на десерт с такава съставка. Доста подходящ за зимата е например коктейл с блат от натрошени бисквити като чийзкейк; в чашата да има ром, коняк, разтопено масло, праскови и круши. Нещо като течен ябълков пай – и това съм приготвял.“
В градината на заведението има смокиня и през лятото клиентите могат сами да си откъснат плод, който да се използва за направата на напитката им. За есента залагат на типичното за сезона - алкохолни или безалкохолни коктейли с вкусове и аромати на печена тиква, сини сливи, канела, пикантни череши и др.
Тодорин се занимава професионално с коктейли много преди да се появи KaRe-Arte. Преди да се гмурне в банковото дело, е имал удоволствието да посети дестилерията на Beefeater в Лондон. Там правят джин, който след това се продава. Джинът е и напитката, която най-често се пие в KaRe-Arte. Той е интересна основа, предвид цитрусите и билките, които има, и може да се комбинира с много други вкусове. Тук Тошето ни споделя идея за коктейл, в която са намесени опушен стрък розмарин и щипка морска сол, но тя ни се стори толкова интересна, че егоистично ще си я запазим за нас.
„Не сме типичното питейно заведение. Нямаме клиенти, а гости. И те за нас не са ходещи 20-левки. Говорим си с тях, приготвяме коктейли по вкуса им, искаме да знаем както какво харесват, така и какво ни препоръчват да подобрим.“
В KaRe-Arte има и студена кухня. Това е едно от малкото места, различно от ресторант, в което ястията се приготвят с пресни трюфели. Имат два вида пасти – с масло и чесън и със сирене и мед.
„Желанието ни е да развием едно хубаво място, от което хората да са доволни. Дори асортиментът ни да е по-малък, искаме да е точният! Това, което искам да получа като отношение и качество на друго място, искам да го дам на хората тук.“, споделя Калина.
Името
Да изберат име може би се оказва най-трудното. Появяват се много предложения, имат много идеи, но все нещо не достига. Докато Биляна не споделя – КарЕ. Когато подготвят Facebook страницата на мястото добавят и АртЕ, заради подчертаното присъствие на изкуството в различни форми тук. Така се ражда KaRe-Arte – едно име, което сякаш бълбука в устата и винаги ти е на върха на езика.
Интериорът
Влизайки тук, попадате едновременно в бар и галерия. По стените са закачени множество картини, цветовете грабват и топлят, а пред бара има стол с педали. Не се опитвайте да ги въртите! Сами се грижат интериора си, изземвайки леко функциите на техен близък приятел сценограф, когото молят за помощ в тази посока. Негова обаче е идеята за бара с бели камъни, който няма как да не ви впечатли.
Събитията... с добавена стойност
Защо това не е типичният бар? Оставяйки пресните трюфели, картините по стените и quiz игрите настрана, в KaRe-Arte остава още нещо, което е много съществено. Тодорин и Калина участват в пътуващ театър, чиито представления са с благотворителна цел - събират средства за деца в неравностойно положение. В бара скоро ще организират и изложба на картини на студенти от Художествената академия в подкрепа на кауза за информиране относно проблемите с остеопорозата в България. „Моят баща претърпя успешна, Слава Богу, операция от остеопороза. Трудно му беше да се пребори с това и да приеме грижите след интервенцията. Ако наистина желаем да живеем в едно по-добро общество, трябва самите ние да допринесем с нещо за това. Не може само да искаме!“.
Кимам одобрително, докато отхапвам от хлебчетата с масълце и чесън и знам, че не чревоугодничеството е грях, а безразличието.