Хелоуин е повод да се забавляваме по един по-особен начин, но и да научим интересни факти, свързани с неговата история и произход.  

Празникът произлиза от древен келтски фестивал
По времето на фестивала, известен под името Самхейн, келтите палели големи огньове и носели страшни костюми, за да прогонят бродещите духове на мъртвите. Келтите живели преди 2000 години на териториите на днешна Ирландия, Англия и северна Франция и празнували Нова година на 1-ви ноември. Този ден отбелязвал края на лятото и събирането на реколтата и слагал началото на дълга и студена зима.


Според келтското поверието вечерта преди началото на Новата година границата между световете на живи и мъртви се размива

Келтите вярвали, че духовете на починали се завръщали на земята и причинявали болести и лоша реколта.

Едва през втората половина на 19-и век поверието било пренесено в САЩ от ирландски и шотландски емигранти, бягащи от родината си
Така не след дълго то се превърнало във всенароден празник за американците, отбелязван с пищни маскаради и веселия. Постепенно започва да се пренася и в останалите англоезични страни – Канада, Австралия и Нова Зеландия. Днес Хелоуин се отбелязва по един или друг начин по целия свят.

Името Хелоуин се появява за първи път в печатно издание през 18-и век
Според изследователите благодарение на въпросното печатно издание от 18-и век, което случайно назовава празника под името "Хелоуин", днес той е известен с това си название.


В нощта срещу Вси Светии се прави фенер от издълбана тиква с поставена в нея свещ, за да гони злите сили

Този обичай води началото си от келтското поверие за т.нар. "Светещият Джак". Една от историите разказва за фермера Джак, който измамил Дявола. Неприет нито в Ада, нито в Рая, той скитал по земята безконечно. Джак поставил малко парче въглен в издълбана ряпа и я използвал като фенер, за да гони злите духове. По-късно емигрантите в Америка заменили ряпата с тиква.

Маскирането е съществена част от празника
Хелоуин костюмите започват от келтите, които се обличали в животинска кожа и страховити маски, за да не могат да ги разпознаят демоните. В днешно време малки и големи се преобличат най-често като вещици, вампири, върколаци и зомбита.

Пакост или лакомство?
Това е една от основните традиции в днешно време и любимо занимание за децата. Те обикалят от къща на къща, облечени в специални костюми, очаквайки да получат различни лакомства. Въпросът "Пакост или лакомство" ("Trick or treat") означава заплаха, че който не получи сладка награда, ще направи беля на стопанина на къщата.