Според православния календар днес е големият празник в чест на св. великомъченик и воин Теодор Тирон. Той е бил римски войник в императорския легион на царстващия по това време Марк Аврелий Максимиан (285–286 г.).

Снимка: pravoslavieto.com

Ревностен християнин

Теодор открито се противопоставил на гоненията и притесненията, на които са били подложени християните по това време. Като дълбоко вярващ, той категорично се противопоставил на поредната кампания на двамата съимператори по това време (Диоклетиан и неговия най-близък и доверен пълководец Максимиан), принуждаваща във войската да се възстановят жертвоприношенията преди битка. Теодор не само че отказал да изпълни заповедта, но имал и дързостта да опожари езическия храм на Кибела. Впоследствие обаче бил затворен, окован, измъчван и приел мъченическа смърт върху кладата. По заповед на императора Теодор Тирон бил изгорен.

Около 30 години по-късно,

по време на християнските пости, в желанието си да унизи и да се подиграе с вярващите в Сина Божий, император Юлиан заповядал на всички пазари в Константинопол постните храни да бъдат напръскани с кръв от жертвени животни. За да предотврати гаврата с християните, замислена от иконобореца Юлиан Отстъпник, на тогавашния патриарх Евдоксий се явил самият Теодор Тирон. На въпроса с какво все пак християните да се хранят и да спазят постите, светецът посочил житото. Ето защо името на мъченика се почита всяка година в първата събота на Великия пост. На този ден християните се изповядват пред свещеник и се причестяват.

Народните традиции

ознаменуват този ден с конни надбягвания за здраве и плодородие. В българските земи, още от дълбока древност, всички цивилизации и култури са демонстрирали голямо уважение към конете – спътници на човека от зараждането на първите цивилизации. И тракийските племена, и прабългарите още в античността са чествали и отдавали изключително внимание и привързаност към коня. Това неминуемо е дало отражение в нашите обичаи и култура.

И днес в много кътчета на България се организират празнични кушии

(надбягване с коне), в които участие вземат предимно женени млади мъже. Повсеместните тържества са посветени както на конете, така и на техните събратя – мулета и магарета. Празникът е известен още и като Конски Великден.

На този ден св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва белия си кон и отива при Бога да измоли лято. Младите невести не готвят и не месят.

Трапезата, макар и постна, е богата

и накичена с цъфнал дрян и украсена със сурови царевични мамули и варено жито. На гостите се сервират печена тиква, дюли и зимни круши. Освен баница с праз, главна роля е отредена и на питката във форма на конче или подкова. На трапезата не липсват орехови ядки, чесън и традиционните варива – леща и боб.

На конете се дава празнична зоб – смес от всички бобени и зърнени култури, приготвени специално за деня. Във ведрата с вода за конете се сипва и малко вино. Народът казва, че на Тодоровден и конете трябва да се почерпят.

Честит празник на всички именици!

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement