По традиция в съботата и неделята на Тодоровата седмица, наред с баниците и питките, главно място на постната трапеза се отрежда на житото. Ето защо предлагам на вниманието ви един едновременно традиционен и съвременен екзотичен житен десерт.

Продукти за едно голямо семейство:

500 г жито за варене
250 г кафява захар
Сушени екзотични плодове – ананас, папая, банани, черешки и стафиди (по 2 с.л. от всеки вид)
Канела
Настъргана кора от 1 лимон
Пудра захар или сметана по желание

Приготвяне:

Пшеницата се сварява до омекване, след което се изцежда. Плодовете и захарта се заливат с 500 мл вода в подходящ съд, без да се захлупват и се варят до набъбване на стафидите. Лимонената кора се настъргва в изцеденото жито, залива се с плодовия сироп, разбърква се леко и се поръсва с канела. Подходяща украса за пшеничения десерт е пудрата захар или прясната подсладена сметана.

За разкош и финес може да декорирате с няколко ядки.

Честит празник и наздраве!