.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Житен сладкиш с екзотични сушени плодове

Антония Михайлова | преди 6 години
Житен сладкиш
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
По традиция в съботата и неделята на Тодоровата седмица главно място на трапезата се отрежда на житото

По традиция в съботата и неделята на Тодоровата седмица, наред с баниците и питките, главно място на постната трапеза се отрежда на житото. Ето защо предлагам на вниманието ви един едновременно традиционен и съвременен екзотичен житен десерт.

Продукти за едно голямо семейство:

500 г жито за варене
250 г кафява захар
Сушени екзотични плодове – ананас, папая, банани, черешки и стафиди (по 2 с.л. от всеки вид)
Канела
Настъргана кора от 1 лимон
Пудра захар или сметана по желание

Приготвяне:

Пшеницата се сварява до омекване, след което се изцежда. Плодовете и захарта се заливат с 500 мл вода в подходящ съд, без да се захлупват и се варят до набъбване на стафидите. Лимонената кора се настъргва в изцеденото жито, залива се с плодовия сироп, разбърква се леко и се поръсва с канела. Подходяща украса за пшеничения десерт е пудрата захар или прясната подсладена сметана.

За разкош и финес може да декорирате с няколко ядки.

Честит празник и наздраве!
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Бихте ли се отказали от деца заради климатичните промени?