Дизайнът на пластмасовите бутилки с прикрепени към тях капачки предизвиква недоволството у някои потребители. Какво се крие зад тази промяна?

Удоволствието от отварянето на студена любима напитка в горещите дни вече е различно. Дизайнът на пластмасовите бутилки в Европа се променят заради новите правила на Европейския съюз.

Вероятно вече сте се сблъсквали с новите пластмасови капачки, които са прикрепени към бутилката. Ако пък не сте, скоро ще го направите. 

Какво представлява новият дизайн?

Вместо капачките, които се завиват плътно около шишето, вече ще виждаме капачки, които се прикрепят с помощта на пластмасови ленти за бутилката. Идеята е, че ако капачката е прикрепена, хората ще са по-малко склонни да ги изхвърлят, тъй като за да го направят, ще трябва да изхвърлят цялата бутилка заедно с нея.

Снимка: iStock

Първи при използването на новия дизайн на бутилки беше един от най-известните брандове за производство на напитки. Така иновацията навлезе в цяла Европа.

„Тази малка промяна има потенциала да окаже голямо въздействие, като гарантира, че потребителите рециклират нашите бутилки и че нито една капачка не е забравена“, заяви мениджърът на компанията още преди въвеждането на този дизайн за техен продукт.

Когато през 2018 г. ЕС за първи път обяви правилата, изискващи промяната, компаниите бяха единодушни, че това ще доведе до увеличаване на пластмасата и ще струва скъпо на производителите.

Какво мислят потребителите за новия дизайн на бутилките?

Много хора се оплакват в социалните медии, че капачката ги драска по лицето, докато пият, и че напитките се наливат по-трудно.

Защо капачката е прикрепена към пластмасовата бутилка?

В всички държави в ЕС са задължени да премахнат свободните капачки за пластмасови бутилки с вместимост до три литра. Това е част от директива на ЕС, обявена през 2018 г., която има за цел да намали пластмасовите отпадъци за еднократна употреба.

Свободните капачки бяха забранени като част от по-голям план за справяне с пластмасовите отпадъци в Европа. Твърди се, че те са един от най-замърсените пластмасови продукти за еднократна употреба по плажовете.

Снимка: iStock

Понастоящем големи количества от тях не се рециклират и попадат в океаните. Изследователите изчисляват, че производството и изгарянето на пластмаса е довело до изпомпването на повече от 850 милиона тона парникови газове в атмосферата през 2019 г.