Крал Чарлз III притежава забележителна колекция от автомобили, които прилягат перфектно на един монарх. Някои от тях са правени по специална поръчка с бронирани стъкла, специални двигатели и допълнителна защита. Общата стойност, на която се оценяват колите, притежавани от краля на Англия, е 14 млн. паунда.


ДЪРЖАВНИТЕ ЛИМУЗИНИ BENTLEY

Държавните лимузини нямат аналог в света заради сигурността, която осигуряват на членовете на кралското семейство, докато се возят в тях.
Снимка: Getty Images

През 2002 година луксозната британска марка за автомобили Bentley изработва само 2 подобни коли, които са поръчани специално за Златния юбилей на покойната вече кралица Елизабет Втора. Смята се, че цената им е 10 милиона паунда. Те са предвидени за официални събития и стоят някъде в двореца, чакайки да послужат.
Моторните превозни средства са модифицирани версии, като и двата са по-дълги и по-високи от стандартния дизайн. А ето и защо цената им е умопомрачителна – притежават напълно бронирани каросерии и стъкла, взривоустойчиви гуми и сини мигащи светлини. А с натискането на един бутон целият интериор на автомобила може да бъде херметически затворен в случай на газова атака.

Aston Martin DB6 Volante

Чарлз през 1980 г. със своя Aston Martin Db6 Volante.
Снимка: Getty Images


В колекцията на монарха влиза и забележителната Aston Martin DB6 Volante, която струва 1 милион паунда. Тя е подарък за бъдещия тогава престолонаследник от кралица Елизабет Втора и съпруга й принц Филип за 21-вия рожден ден на Чарлз. За светкавичния двигател се казва, че е задвижван от „вино и сирене“, след като през 2008 година принцът на Уелс го преоборудва и прави така че да се движи с биоетанол, за да го направи по-екологичен.
Смята се, че автомобилът изразходва около четири и половина бутилки вино на всеки изминат километър.


Aston Martin V8 Vantage Volante

1998 г. - принц Чарлз се качва в новия си Aston Martin V8 Vantage Volante.
Снимка: Getty Images

Чарлз притежава още един Aston Martin - V8 Vantage Volante, който е малко по-евтин от предишния и все пак цената му не е никак ниска – 550 хиляди паунда. Кабриолетът е модел от 1994 г. с колекционерска стойност.

ЗЛАТНАТА ДЪРЖАВНА КАЛЯСКА

Снимка: Getty Images


Това возило няма аналог на никое друго в света и може би стойността му не се измерва само в пари. И все пак е била поръчана за 7 562 лири по време на управлението на крал Джордж III, а сега се смята, че струва 1 627 011 паунда в днешни пари. От 1831 г. насам е съпътствала всяка коронация. В разрез с традицията обаче, на 6 май Чарлз и Камила ще излязат от Бъкингамския дворец в теглената от коне черна държавна каляска, направена за Диамантения юбилей на кралица Елизабет Втора през 2012 г. Златната държавна каляска е дълга 7 метра, висока е 3,6 метра, тежи 4 тона и се тегли от осем коня.