Крал Чарлз ще измине по-кратък път до Уестминстърското абатство за коронацията си, съкращавайки маршрута на шествието, което следва майка му през 1953 г., тъй като се стреми към по-скромно събитие, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Елизабет II в златната каляска при коронацията си на 2 юни 1953 г.
Снимка: Getty Images

В разрез с традицията Чарлз и Камила ще излязат от Бъкингамския дворец в теглената от коне черна държавна каляска, направена за Диамантения юбилей на трона на кралица Елизабет Втора през 2012 г.

Снимка: Getty Images

Превозното средство разполага с отопление, климатик, електрически прозорци и система за окачване, която ще осигури по-комфортно пътуване на Чарлз от това на майка му за възкачването й на трона.

Снимка: Getty Images

Шествието ще премине през Адмиралтейската арка, покрай площад "Трафалгар" и статуята на Чарлз Първи (монархът, обезглавен през 1649 г.) и покрай сградата на Парламента, преди да пристигне за религиозната служба в 11 часа сутринта.

Снимка: Getty Images

За разлика от маршрута от 8 километра, по който Елизабет и съпругът й принц Филип обикалят Лондон през 1953 г., Чарлз и Камила ще се върнат по пътя, по който са дошли, но в 260-годишна каляска, използвана при всяка коронация след Уилям Четвърти през 1831 г.

Елизабет II в златната каляска по време на Златния юбилей от възкачването й на трона, 2002 г.
Снимка: Getty Images

Златната държавна каляска, която е дълга 7 метра, висока е 3,6 метра, тежи 4 тона и е теглена от осем коня, е известна с прословутото си "грубо" возене.

Елизабет го описва като "ужасно", кралица Виктория се оплаква от "изтощителното му клатене", а Уилям Четвърти, известен като Краля на моряците, казва, че возенето с тази каляска е като "да си на борда на кораб, който се мята в бурно море".

Снимка: Getty Images

Позлатената карета е толкова тежка, че може да се движи само с пешеходна скорост. Това трябва да осигури повече време за хората по маршрута, за да видят новокоронованите крал и кралица.

Снимка: Getty Images

Парад от войскови части ще поздрави краля и кралицата в градините на Бъкингамския дворец, последвани от трикратни приветствия от военнослужещите, уточнява БТА.

Снимка: Getty Images

Коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май, събота, ще бъде съпътствана от тридневни тържества. След съботната церемония британците са поканени в неделя да се съберат на традиционните квартални пикници. Понеделникът е празничен ден, като от Двореца приканват жителите да участват в обществени дейности.