Принц Хари ще присъства на коронацията на крал Чарлз, но съпругата му Меган Маркъл ще остане в Калифорния с децата им – принц Арчи и принцеса Лилибет. Това се казва в официално изявление на Бъкингамския дворец, което беше разпространено днес.

"Бъкингамският дворец има удоволствието да потвърди, че херцогът на Съсекс ще присъства на церемонията по коронацията в Уестминстърското абатство на 6 май. Херцогинята на Съсекс ще остане в Калифорния с принц Арчи и принцеса Лилибет", са точните думи, с които Бъкингам оповести новината.

Archewell, благотворителната организация на Хари и Меган, излезе с почти идентично изявление с това на двореца в Лондон.


С двете съобщения се слага край на спекулациите на Острова. От месеци най-обсъжданата тема там беше именно дали херцозите на Съсекс ще уважат така чаканата церемония заради обтегнатите им отношения с останалите членове на кралското семейство.

Още една причина, която постави присъствието им под съмнение е датата, на която ще се проведе коронацията. 6 май – големият ден за крал Чарлз III, съвпада с рождения ден на принц Арчи, който тази година ще навърши 4. Това означава, че принц Хари ще направи голям жест към баща си, присъствайки на коронацията, но пропускайки рождения ден на първородното си дете. Това е и вероятната причина Меган да остане в Калифорния - за да бъде с децата и най-вече с рожденика.

Потенциалната роля на самия Хари в коронацията не е ясна, тъй като той вече не е действащ член на кралската фамилия след решението си да се оттегли от задълженията си към короната преди три години.


Снимка: Getty Images

Предполага се, че докато е в Лондон той ще отседне във Фрогмор Котидж – домът на херцозите на Съсекс във Великобритания.

Последно принцът беше в Лондон миналия месец, за да присъства на делото, в което той и други знаменитости обвиняват издателя на в. "Дейли мейл" в незаконно подслушване на телефоните им и нарушаване на правото на личен живот. Тогава се предполагаше, че Хари не се е видял с брат си и баща си.

Снимка: Getty Images/Guliver PhotosПоследното общо пътуване на херцозите на Съсекс до Великобритания беше през септември, когато присъстваха на погребението на кралица Елизабет Втора.

Вижте видео по темата за смъртта на кралицата във видеото и галерията: