Честно наричана “защитник на демокрацията”, Мадлин Олбрайт е дипломат, изиграл важна роля в външната политика на САЩ. Родена като Мари Яна Корбелова в Прага през 1937-а, тя и семейството й емигрират след окупация на страната от нацистка Германия. Получават убежище през 1948 г., тъй като не могат да се завърнат в родината като противници на комунистическия режим. Девет години по-късно, през 1957 г. Олбрайт получава американско гражданство.

Първият си дипломатически пост като посланик на САЩ в ООН Мадлин заема след встъпването в длъжност на Бил Клинтън през 1993-та. Четири години по-късно е назначена за държавен секретар и по този начин пише историята като първата жена на този пост.

Снимка: Getty Images

След като става дипломат Мадлин Олбрайт открива силата на бижутата да предават политически послания. Не след дълго тя започва да подбира правилните символи, които да носи, за да изрази визуално своите послания, сред които надежда, доброта, решимост, нетърпеливост, както и предупреждение и заплаха. Брошките й са изключително разнообразни като форма, цвят, изображение, материал и символика - от американското знаме до цветя и хищни животни.

Откакто се помня, обичах брошките. Майка ми ги носеше често, така че израснах с идеята, че са стилен и забавен начин да покажеш личността си. Но едва когато станах посланик на САЩ в ООН през 1993 г., осъзнах, че бижутата могат да придобият съвсем ново значение”, разкрива първата жена държавен секретар на САЩ в своята книга каталог “Read My Pins: Stories from a Diplomat’s Jewel Box” (“Запознайте се с брошките ми: Истории от кутията с бижута на един дипломат” - б.р.).

Всичко започва с едно стихотворение. >>

След прекратяването на военния огън в Персийския залив през 1991 г. Мадлин заема твърда позиция относно санкциите към иракския диктатор Саддам Хюсеин и приема за своя задача да се увери, че те ще бъдат спазени. По това време в иракската преса излиза стихотворение, което я сравнява със “змия”.

Напомни ми за игла със змия, която имах у дома, така че когато трябваше да се срещна отново с иракските власти, реших, че ще я нося. На излизане от срещата, имаше струпване на журналисти и един от тях попита защо нося игличката със змия. Когато камерите приближиха, се усмихнах и казах, че това е просто моят начин да изпратя съобщение”, разказва вдъхновяващата жена.

Снимка: readmypins.state.gov

Тази случка доказва на Мадлин, че бижутата могат да служат за дипломатически символ и така те стават задължителен аксесоар към нейното облекло.

“В хубави дни, когато исках да проектирам просперитет и щастие, слагах слънца, калинки, цветя и балони с горещ въздух, които означават големи надежди. В лоши дни посягах към паяци и месоядни животни. Ако напредъкът по време на среща в Близкия изток беше по-бавен, отколкото очаквах , носех охлюв. Други посланици започнаха да забелязват и всеки път, когато ме попитаха как се чувствам в даден ден, им казвах: „Прочетете брошката ми”.

Снимка: readmypins.state.gov

Родената в Прага дама споделя, че когато поема поста държавен секретар на САЩ  става “по-преднамерена” в начина, по който използва символиката на брошките.

“Представлявах Съединените щати, така че беше важно да изглеждам достойно, но също така обичах да се обличам като жена, а брошките помогнаха да внеса малко хумор, индивидуалност и послания в много сериозни времена. И да си призная, много се забавлявах с това. Особено като се опитвах да разбера до каква степен е прието моето съобщение”, коментира още тя.

Към историята на брошката пчела и брошката буболечка >>