Историческото пето обръщение на кралица Елизабет Втора към нацията в неделя имаше ясно послание – да успокои и да напомни, че добрите дни предстоят. Това послание беше изпълнено с надежда за утрешния ден, в което британската кралица изрече обнадеждаващото „Ще се видим отново“.

Докато много експерти анализираха думите й, други направиха същото с посланието, което монархът отправи чрез своите дрехи и най-вече един конкретен аксесоар, който носеше. Нейно Величество Елизабет Втора беше облечена със светлозелена рокля, която беше съчетала с любимите си перли под формата на колие и обеци. Впечатление направи брошката й, която беше поставена от лявата страна, над сърцето – диамантено украшение с тюркоазен акцент в средата.

Бижуто не е сред любимите на кралицата, но в избора му има по-дълбок замисъл. Брошката е принадлежала на бабата на Елизабет Втора – кралица Мери, която е била виден колекционер на бижута. Тя била подарена на Мери през 1893 година в деня на сватбата й с херцога на Йорк и бъдещия крал Джордж V от родителите на младоженеца.

Защо тюркоазената брошка, която кралицата почти не е виждана да носи (преди 2014 година Елизабет Втора не я е носила, поне не на светски събития) e сложенa за така важна реч пред нацията? Това се питат експертите, които предполагат, че с този избор Нейно Величество се връща назад в миналото, припомняйки какво са преживели нейното семейство, народът и светът като цяло. Други предполагат, че кралицата свързва себе си със своята баба, която усилено помага на съпруга си по време на Първата световна война. Трети просто смятат, че като любител на цветовете Елизабет Втора е искала да повдигне духа на сънародниците си.

Съществува и легенда за тюркоаза, според която камъкът засилва лидерството и качествата на човека, който го носи. Той се смятал и за камък на изцелението, любовта и защитата и е носен от векове като талисман.