Иска ви се още един ден на морето, но не ви стигат парите? Не можете да си позволите страхотната лятна рокля, защото вече сте пазарували прекалено много този месец?

Ето как да разполагате с парите си, така че да живеете спокойно и щастливо, според съветите на финансови коучове.

#1 Бюджет

Думата „бюджет“ често плаши хората. Ако го преглеждате по-често обаче, ще имате по-голяма яснота колко са приходите и какви да са разходите. Това е единственият начин да разберете колко от парите ви отиват за храна и неотложни нужди, за забавления и други. Знаейки тези суми, може да определите по колко да спестявате всеки месец.

#2 „Авариен фонд“

Той е личен и е важен за изненадващите или непредвидени ситуации. Всеки поне веднъж е бил канен на рожден ден в последния момент и е трябвало да отдели пари за подарък, например. Това обаче не винаги е предвидено в месечния бюджет. Направете си такъв буфер, за да не бъдете изненадани неприятно. Размерът му зависи от това каква е сумата на неотложните разходи. Тук отново ще ви бъде от полза бюджетът от #1.

#3 Карти за отстъпки

Големите вериги магазини имат седмични и дори месечни промоции. Следете промоциите и се възползвайте от тях с картите за отстъпка, които предлагат те. В повечето случаи продуктите „на промоция“ или  ползването на преференции от картата са с до 50% намалени.

#4 Предварително пазаруване

Снимка: iStock

Купувайте необходимите продукти за дома по възможност от едно място. Така ще ви излезе по-изгодно и ще имате необходимите продукти за цяла седмица. Няма да губите излишно време. Пазарувайте по списък и не се изкушавайте да избирате артикули извън него. За тях вижте #3.