Кредитните карти са финансово средство, което все повече хора използват. При отговорна употреба и информиран избор, те могат да се превърнат в страхотен инструмент за организиране на семейния бюджет и средство за изграждане на добра кредитна история. За да се възползваш от ползите, които кредитната карта може да ти даде, първо трябва да създадеш семеейн бюджет и всички ангажирани с него да се научат да го спазват.

Създаването на бюджет има много предимства и след време може да ти позволи да повишиш стандарта на живот – всичко, благодарение на правилното организиране на личните ти финанси. Основно правило при бюджетирането е да приоритизираш неотложните разходи като – жилище, транспорт, храна, облекло. След това, можеш да помислиш за забавленията и желанията. Създаването на бюджет от нулата може да е времеемко, но си заслужава усилията.

Как да създадеш месечен бюджет в пет стъпки?

Изчисли приходите на всички в семейството.
Проследи разходите на семейството в няколко последователни месеца за какво харчите пари,
остават ли някакви и колко.
Категоризирай. След като имаш всички описани разходи, раздели ги по категории. Не забравяй, че ако например имате домашен любимец, той също има собствен бюджет – за храна, за контролен преглед или друго. Включвай наистина всички разходи, но се старай да не станат прекалено много, защото така ще ги управляваш трудно.
Оптимизирай. Тук е моментът, в който имаш възможност да „береш плодовете“ на усърдната работа по създаването на семеен бюджет. След като вече знаеш къде отиват парите ви, анализирай дали някоя от категориите има по-малка тежест и дали не можете да се откажете от този разход. Например, някой плаща карта за фитнес, която не използва, или сте абонирани за няколко стрийминг услуги, които гледате рядко, а може и наистина много пари да отиват за хранене навън. Определете важните за вас неща и „свий“ разходите по категориите, които не са наистина важни за вас.

Спестените пари могат да отидат към по-важно направление – нови дрехи, по-енергийно ефективни уреди у дома, ремонт, почивка, създаване на фонд за спешни случаи или погасяване на дълга. Вие преценяте какво е важно.

Подготви се за непредвидени ситуации. Колкото и добре да е организиран семейният ви бюджет, винаги остава възможността да се появят неочаквани разходи. Точно за тези ситуации е добре да се подготвиш с подходящата кредитна карта . Когато имаш правилния финансов инструмент в ръцете си, ще посрещаш непланираните сметки и плащания спокойно. Това ще ти даде и време да нагодиш бюджета си за следващия месец и да покриеш задълженията си в срок.

Какви други ползи има кредитната карта за семейния бюджет?

Преди всичко, за да имаш спокойствието, че кредитната карта реално ще помогне за организирането на семейния бюджет, важно е да избереш най-подходящата за нуждите ти.
Ако не искаш да утежняваш семейния бюджет например, можеш да избереш кредитна карта без годишна или месечна такса за обслужване на картата.
В случай, че предпочиташ да разполагаш с пари в брой, търси кредитна карта, която няма такси при теглене на банкомати в България. Точно такава е кредитна карта Бяла Карта, например. Тя също така няма и такса при плащане онлайн или на ПОС.
Освен това, максималният кредитен лимит е до 3000 лева, което означава, че картата наистина може да бъде стойностен буфер при нужда от допълнителни средства.
Освен с допълнителни средства, кредитната карта може да ти помогне и с по-подробно проследяване на разходите ти. Бяла Карта например, предоставя на клиентите си безплатен индивидуален онлайн акаунт, в който след регистрация, можеш да вадиш извлечения и да следиш всички разходи, направени с картата.
Това може да направи кредитната карта полезен инструмент и при стъпката на проследяване на разходите, защото всичко се запазва в подробен отчет.
Освен това, в онлайн акаунта имаш възможност да блокираш и активираш функции на картата, за да предотвратиш импулсивното пазаруване, например. Или да контролираш сумите.
Стабилните лични финанси и семеен бюджет често зависят от дисциплината, самоконтрола при потреблението и избора на правилни финансови инструменти. Ето защо, създай семеен бюджет, придържайте се към него и избери правилната кредитна карта за нуждите си.